Kreml kavatseb viiendiku võrra koomale tõmbuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev Foto: SCANPIX

Vene president Dmitri Medvedev andis valitsusele korralduse valmistada ette plaanid riigiaparaadi töökohtade kärpimiseks kuni 20 protsendi võrra.

Kreml on juba võtnud ette armee ja politsei koosseisu vähendamise ligikaudu samas mahus ning üritab tõmmata koomale Venemaa hirmuäratavat julgeolekustruktuuri. Kuigi see läheb üle kivide ja kändude.

Medvedev ütles eile, et ettepanek bürokraatiamasinat vähendada pärineb rahandusministrilt Aleksei Kudrinilt. «Kahtlemata oleks see väga karm samm, kuid aitaks samas lahendada mitmeid probleeme. Teisest küljest, me ei saa läheneda sellele küsimusele mehaaniliselt või lihtsalt finantsilistel põhjustel.»

Ajal, mil Putin president oli ja Venemaa nafta tiivul jõudsalt kasvas, kosus ja paljunes ka bürokraatiaaparaat. Riikliku statistikaameti andmetel kasvas riigiteenistujate arv aastatel 1999-2009 ligi kahekordseks, 866 000 juurest 1,5 miljoni peale.

Pärast kahte majanduskriisi ja aeglase taastumise aastat on kujunenud olukord Vene valitsust aga pitsitama hakanud ning Kudrin üritab läbi suruda sügavaid eelarvekärpeid.

Riigiduuma esimees Boris Grõzlov ütles jaanuaris, et 20-protsendiline kärbe säästaks ligikaudu 50 miljardit rubla ehk 1,3 miljardit eurot aastas.

Vene bürokraatia on kuulus oma ebeefektiivsuse ja korruptsiooni poolest ning kujutab seega endast Medvedevi jaoks ka atraktiivset poliitilist sihtmärki, mille abiga 2012. aasta valimisi silmas pidades populistlikke «linnukesi» kirja saada.

Samas peab Medvedev kahtlemata arvestama ka vastuseisuga.

«Mõte ise on mõistlik,» ütles Aleksei Makarkin Moskva poliittehnoloogiate keskusest. «Kuid isegi president ise ei saa kahjuks edu garanteerida, kui siin ja seal erandeid hakatakse tegema.”

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles