Aprillis kasvas märkimisväärselt kaupade väljavedu

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Kollaaž Katri Karing

Tänavu aprillis suurenes kaupade eksport mullusega võrreldes jooksevhindades 35 protsenti, viimati kasvas eksport nii palju 2006. aasta juunis.

Import suurenes tänavu eelmise aastaga võrreldes 16 protsenti, teatas statistikaamet. Märtsiga võrreldes kasvas aprillis eksport 8 protsenti, import aga kahanes 14 protsenti.

Aprillis eksporditi Eestist kaupu 10,5 miljardi krooni väärtuses ning imporditi Eestisse 10,8 miljardi krooni eest.

Eelmise aasta aprilliga võrreldes suurenes eksport 2,7 miljardit krooni ning import 1,5 miljardit krooni.

Osaliselt mõjutas ekspordi kiiret kasvu ka eelmise aasta aprilli madal võrdlusbaas. Kaubavahetuse puudujääk oli aprillis 0,3 miljardit krooni, mis võrreldes eelmise aasta aprilliga oli ligi viis korda väiksem.

Euroopa Liidu 27sse riiki eksporditi Eestist kaupu 7,3 miljardi krooni eest, mis moodustas 69 protsenti Eesti koguekspordist. Eelmise aasta aprilliga võrreldes suurenes eksport ELi riikidesse 1,7 miljardit krooni ehk 30 protsenti.

Ühendusevälistesse ehk nn kolmandatesse riikidesse eksporditi kaupu 3,2 miljardi krooni väärtuses, mis oli poole rohkem kui 2009. aasta aprillis.

Euroopa Liidu riikidest imporditi Eestisse kaupu 8,7 miljardi krooni väärtuses, mis moodustas 80 protsenti Eesti koguimpordist. Eelmise aasta aprilliga võrreldes suurenes import ELi riikidest 1,4 miljardit krooni ehk ligi viiendiku.

Väljastpoolt Euroopa Liitu imporditi kaupu 2,1 miljardi krooni eest, mis on veidi enam kui mullu samal kuul.

Euroopa Liidu riikidega oli kaubavahetuse puudujääk 1,4 miljardit krooni. Kaubavahetuses kolmandate riikidega oli ülejääk 1,1 miljardit krooni.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles