Netflix võitleb võrguliikluse maksustamise vastu

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2. samm – tõmmake juhe ruuterist välja.
2. samm – tõmmake juhe ruuterist välja. Foto: PP

Internetiteenuse pakkujad (ISP) on välja tulnud kavala plaaniga mõnedelt sisutootjatelt raha küsida, ähvardades muidu nende kraani kinni keerata.

Olukord on sarnane kaabeltelevisiooniga: mingeid kanaleid saate põhipakti hinnaga vaadata, teiste nägemiseks peate eraldi juurde maksma. Probleem on selles, et raha liigub internetiäris teenuste ja sisu pakkumise rea peal ja ISPd tunnevad, et nemad on nüüd «lollid torud», kelle kanaleid teised suure äri tegemiseks kasutavad. Ometi oleme meie, õigustavad ISPd, investeerinud taristusse. Lahendus on lihtne: küsida suuremahuliste ja edukate sisutootjate käest raha, vastasel korral nende liiklus nii aeglaseks muuta, et see kasutuks muutub ja inimesed ütlevad lepingu üles.  

Hiljuti oli USA internetis tegutsev filmikanal Netflix sunnitud sellise lepingu sõlmima ISPga Comcast, vahendab BBC. Mitmed mõjukad figuurid, sealhulgas WWW looja sir Tim Berners-Lee on heisanud netineutraalsuse lipu. Selle printsiibi järgi peaks igasugust võrguliiklust kohtlema võrdsetel alustel. Netineutraalsuse pooldajad argumenteerivad, et alustavatel ettevõtetel oleks muidu raske, kui mitte võimatu pildile pääseda, sest nad ei suuda suurtega võrdselt võrgumaksu maksta.

Seda ideed toetab jõuliselt Netflixi juht Reed Hastings oma blogis: «ISPd suruvad võrgumaksu peale, sest nad lihtsalt saavad seda teha – kusjuures oma klientide arvel. Netflix usub jäägitult netineutraalsusesse, aga lähiajal oleme me sunnitud ISPdega nõustuma ja maksu maksma. Me kaitseme oma klientide kasutuskogemust.»

Lisaks Comcastile, kellel õnnestus Netflixile netimaks peale suruda, jageleb firma samal teemal teise suure Ameerika ISP Verizoniga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles