USA keskpanga uus juht ehmatas turge

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA keskpanga uus juht Janet Yellen nimetati ametisse.
USA keskpanga uus juht Janet Yellen nimetati ametisse. Foto: Reuters / Scanpix

USA keskpanga uue juhi Janet Yelleni kolmapäeva õhtul lausutud sõnad, et keskpank alustab pool aastat pärast võlakirjaostuprogrammi lõpetamist baasintressi tõstmist, tõstis USA lühiajalisi intresse, tugevdas dollarit ja viis börsid langusse, kirjutab Dagens Industri.

S&P 500 indeks alanes 0,6 protsenti, Dow Jonesi indeks 0,7 ja Nasdaq Composite indeks 0,6 protsenti.

USA majandusstatistika on talvel olnud nõrk ja Yellenit on peetud rahulikuks Bernanke kursi jätkajaks, seetõttu oli turg Yelleni kolmapäevaõhtuse avalduse üle jahmunud. Keskpank arvestab, et nõrga statistika taga on osaliselt rängad ilmaolud. Samuti loodab keskpank töötuse loodetust kiiremat vähenemist.

Keskpanga baasintress on praegu vahemikus 0-0,25 protsenti. 2015. aasta lõpuks võib see tõusta ühele protsendile ja 2016. aasta lõpuks 2,25 protsendile.

Kuna keskpanga võlakirjade tugiostud lõpevad tõenäoliselt oktoobris, siis tähendab, et baasintressi tõus võib alata umbes aasta pärast. See on neli kuud varem, kui seni arvati.

Janet Yellen ei olnud ilmselt niisuguseks turureaktsiooniks valmis. Järgnenud pressikonverentsil püüdis ta oma sõnu mahendada. Kuid sellele vaatamata näib USA keskpank uskuvat majanduse tugevat toibumist ja leiab, et aeg on nullilähedasest baasintressist loobuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles