Analüütikud: USA ettevõtted peaks olema valmis Venemaalt evakueeruma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krimmi väljaandede: Krimm valis Venemaa
Krimmi väljaandede: Krimm valis Venemaa Foto: SCANPIX

Venemaal tegutsevad USA ettevõtted peaksid hakkama üha kasvavate pingete ja Lääne majanduslike sanktsioonide laienemise suure tõenäosuse tõttu üle vaatama oma äride evakueerimise plaane, vahendab Bloomberg analüütikute kommentaare.

Valitsustele ja ettevõtetele turvakonsultatsioone pakkuva RAND Corpi vanemnõunik Brian Michael Jenkinsi sõnul tuleks turvalisuse huvides loobuda mittevajalikest reisidest Venemaale ning samuti peaks ettevõtted valmis olema «mingit laadi küberrünnakuteks.»

«Ettevõtted peaks olukorda pingsalt jälgima ning juhul, kui on näha märke USA-vastase meelestatuse olulisest kasvust, olema valmis ka oma töötajaskonda riigist evakueerima,» hoiatas Jenkins.

USA päritolu ettevõtted on Ernst & Youngi mulluse raporti järgi Venemaa kõige suuremaks välisinvesteeringute allikaks. 2012. aastast alates, mil Venemaa sai WTO liikmeks, on USA ärihuvid Venemaal ainult suurenenud.

Peale seda, kui Venemaa tunnustas 17. märtsil Krimmi iseseisva riigina, on USA ja Euroopa Liit kehtestanud Venemaale mitmeid sanktsioone.

Kuigi hiigelettevõtted nagu General Electric ja Boeing, millel on Venemaal suured ärihuvid, on USA-Venemaa pingete tõttu muutunud murelikuks, pole analüütikute sõnul ettevõtetel veel põhjust Venemaalt lahkumiseks.

«Praegu tuleb kõigil hinge kinni pidada,» ütles Londonis asuva turvaanalüüsikeskuse Control Risks globaalsete uuringute juht Charles Hecker.

Juhul kui USA sanktsioonid karmistuvad või Ukraina kriis muutub veelgi intensiivsemaks, võivad poliitilised pinged tema sõnul avaldada olulist ärilist ohtu neile ettevõtetele, mis tegutsevad poliitiliselt olulistel aladel nagu energia.

«Kõik oleneb sellest, millisel alal sa tegutsed ja kuidas töötad. Investoritel on viimane aeg hakata selle peale mõtlema,» ütles Hecker.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles