Los Angeles Timesis kirjutab uudiseid robot

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Honda robot Asimo serveerib teed Johannesburgi autonäituse külastajale.
Honda robot Asimo serveerib teed Johannesburgi autonäituse külastajale. Foto: SCANPIX

Los Angeles Timesist sai maailma esimene väljaanne, mis avaldas esmaspäeval lühikese maavärinast kõneleva artikli — autoriks robot.

Ajakirjanik ja programmeerija Ken Schwencke lõi algoritmi, mis genereeris artkli kohe kui maavärinateade saabus ja juba kolme minuti pärast oli see ajalehe portaalis loetav, vahendab BBC. Schwencke algoritm, mida LA Times kasutab, korjab infot usaldusväärsetest allikatest, nagu antud juhul USA geoloogiateenistusest ja paigutab selle eelnevalt koostatud malli järgi artiklisse.

Terminit «robo-ajakirjandus» kasutatakse maailmas üha laiemalt. Nii nagu maavärinauudise puhul, kirjutab algoritm artikleid ka teiste sündmuste, näiteks kuritegude puhul. Inimtoimetajad otsustavad siis, millised juhtumid rohkem tähelepanu väärivad. Teised uudisteorganisatsioonid on ekperimenteerinud algoritmide kasutamist spordiuudiste puhul.

Schwencke sõnul ei asenda roboajakirjanikud lihast ja luust žurnaliste, vaid lihtsalt organiseerivad ja koondavad infot kiiremini kui inimene. «Algoritmid säästavad inimeste väärtuslikku aega ja teatud tüüpi lugude puhul on need sama head, kui inimese kirjutatud,» seletas Schwencke. «Robot ei võta kellegi tööd ära, aga see võimalus muudab meie töö märksa huvitavamaks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles