Pöördmaksustatavate kaupade nimekiri täieneb

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pöördmaksustatavate kaupade nimekiri täieneb.
Pöördmaksustatavate kaupade nimekiri täieneb. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Valitsus kiitis heaks käibemaksuseaduse muudatused, millega hakatakse maksupettuste vältimiseks pöördmaksustama kõiki väärismetalle, väärismetalli sisaldavaid metallimaterjale ning vääriskive.

Pöördmaksustamisel vastutab käibemaksu tasumise eest kauba või teenuse maksukohustuslasest ostja, vahendas rahandusministeerium.

Selle tulemusel ei toimu üldjuhul käibemaksu tegelikku eelarvesse tasumist ega riigi poolt sisendkäibemaksu tagastamist. Praegu maksustatakse sel viisil kullamaterjali, mille puhta kulla sisaldus on vähemalt 325 tuhandikku kaaluosa, investeeringukulda, metallijäätmeid ja kinnisasju.

Pöördmaksustamist on kavas laiendada, sest vaid kitsas valdkonnas pöördmaksu kehtestamisel liigub pettus kohe sellega seotud kõrvalvaldkonda. Näiteks praegu müüvad pettusi toimepanevad isikud sulatatud kulda, milles kulla sisaldus jääb alla 325 tuhandikku kaaluosa, vältides nii pöördmaksustamise kohustust, mis tekkis 1. aprillil 2012.

Lisaks kullale pannakse käibemaksupettusi toime ka muude väärismetallide ja vääriskividega. Need on väga kõrge väärtusega, kuid neid saab lihtsalt transportida ja hoiustada ja maksuhalduril on nendega tehtavaid tehinguid raske kontrollida

Maksupettuste kiireks tõkestamiseks on seaduse plaanitav jõustumise aeg 2014. aasta 1. juuli, vääriskividele jõustub 2015. aasta 1. jaanuaril, kuna eeldab Euroopa Nõukogu otsust.

Hinnanguliselt laekub muudatusest tulenevalt teisel poolaastal täiendavalt 3,5 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles