IPhone`e tootva tehase töötajad kujutasid Steve Jobsi kuradina

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Steve Jobs seisis eile õhtul San Franciscos uhkelt laval ja esitles uut iPhone`i, samal ajal joonistasid Hong Kongis iPhone`e ja iPade tootva tehase töötajad plakateid, kus  meest kujutati saba ja sarvedega.

Apple`i kuulsaid nutitelefone ja tahvelarvuteid tootva tehase Foxconn töötajad korraldasid hiljutisest suitsiidilainest ajendatuna ühes Hong Kongi hotellis, kus toimus tehase aktsionäride kohtumine,  protestiaktsiooni. Demonstratsioonil osalenud hoidsid käes plakateid sõnumiga, et töötajad ei ole masinad ja neil on ka eneseväärikus, vahendas Canadian Press.

Lisaks viisid protestijad hukkunud kolleegide mälestamiseks Apple`i tooteid müüva poe juurde valgeid lilli.

Selle aasta jooksul on juba 11 Foxconni tehase töötajat teinud enesetapu ja kolm töötajat enesetapukatse. Süüdistuste järgi on suitsiidilaine põhjuseks firma liialt rigiidne juhtimisstiil, ülemäära kiire koosteliini tempo ja sunnitud ületöötamine.

Apple`it süüdistavad töötajatest aktivistid selles, et nad pole hoidnud silma peal neid varustava tehase töö- ja ohutusstandarditel. Lisaks vajaks tugevdamist Apple`i eetika ja sotsiaalse vastutuse tunnetus.

Foxconn on pärast suitsiidilainet kahel korral töötajate palku kergitanud, paigaldanud hoonetele turvatarad ja palganud rohkem nõustajaid. Nende aadressil kõlanud süüdistusi pole firma aga omaks võtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles