Prokuratuur kaalub uue EASi juhi suhtes uurimise alustamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EASi juht Andres Rannamäe.
EASi juht Andres Rannamäe. Foto: Toomas Huik

Rahandusministeerium edastas prokuratuurile eelmisel nädalal uueks EASi juhiks nimetatud Andres Rannamäe suhtes informatsiooni, mida nüüd analüüsitakse.

Kriminaalmenetluse alustamise või alustamata jätmise suhtes veel otsust vastu võetud ei ole, kuid prokuratuur ei pea võimalikuks informatsiooni sisu kommenteerida.

Rannamäe rääkis Postimehele, et tegemist on mitme aasta taguse juhtumiga, kus tema oli vaid vahelüli. Nimelt koordineeris Rannamäe ettevõttes Nordbiochem peatöövõtja Åbo akadeemia projekti, mis tegeles piimhappekeemiaga.

Projekti maksumus oli Rannamäe meenutusel kahe miljoni euro kandis ning sellele saadi toetust ka EASilt. Åbo akadeemia kasutas projektis ka alltöövõtjaid ning antud süüdistused on seotud Venemaalt pärit alltöövõtjaga Invivo. Nimelt esitas Invivo Rannamäe sõnul ühe arve suurusjärgus umbes 570 000 eurot palvega tasuda see kolmanda ettevõtte arvele, milles Invivo oli osanik. Kuna kiri oli saadetud Invivo direktori nimelt, tema allkirjaga ja ettevõtte templiga, siis polnud Rannamäel põhjust selles kahelda. Kuna peatöövõtja oli Åbo akadeemia, siis Rannamäe sõnul võis ta alltöövõtja kirja edastada, kuid ühtegi allkirja ta andnud ega makset sooritanud pole.

Invivo aga hakkas väitma, et nemad ei ole seda raha kätte saanud ja kaks korda pöördusid nad ka Euroopa Pettustevastasesse Ametisse (OLAF), kes Rannamäele teadaolevalt aga neid kaebusi menetlusse kummalgi korral ei võtnud. Sellele vaatamata saadeti need süüdistused 2013. aasta suve lõpus ka Eesti rahandusministeeriumisse, sest nemad on Eestis struktuurfondide rahade järelevalveorgan ja projekt oli rahastust saanud ka EASist.

«Kui seal oleks ka mingi kaasus nende [rahandusministeeriumi] jaoks olnud, oleks tegelikult pidanud nad mingisugusegi uurimise tõstatama siis, kui nad selle kirja kätte said. Aga see on tänaseks juba kolmveerand aastat olnud kusagil sahtlis, ma eeldan, et samamoodi ei nähtud seal olulist kaasust,» selgitas Rannamäe.

Rannamäe kinnitab, et ta on kõik kirjavahetused rahandusministeeriumile edastanud ja süüdistuse juures pole ühtegi tõendit, et kirja oleks võltsinud tema.

«Nii võib ükskõik kes mingisuguse fabritseeritud süüdistuse üles visata, mis nüüd meedias lokkab,» oli Rannamäe nördinud.

Samuti ei mõista ta, miks rahandusministeerium just nüüd materjalid prokuratuuri saatis. «Ilmselt võib eeldada, et minu valimisega EASi juhiks peeti nüüd vajalikuks sellist informatsiooni uurima hakata ja minu vastu kasutada. Igaks juhuks uurimise varianti ma hästi ei usu. Seda oleks pidanud tegema kohe. Kui nähakse, et süüdistus on põhjendatud, siis uurida tuleks sõltumata sellest, kas inimene on avalik või vähemavalik. Kui see on sedapidi tehtud, siis seda imelikum,» nentis Rannamäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles