Britid nõuavad Euroopa võõrutamist Vene gaasist

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron.
David Cameron. Foto: SCANPIX

Suurbritannia palub Euroopa liidritel tungivalt toetada energiajulgeoleku kava, mis näeb ette vana kontinendi võõrutamise Vene energiast järgmise 25 aasta jooksul.

Alternatiividena nimetab Briti valitsus uusi impordiallikaid nagu kildagaas USAst ja maagaas Iraagist, viidates ka kaubanduskoostöö ja uuringute vajadusele Põhja-Aafrikas ja Vahemere idaosas.

Financial Times toob täna Brüsselis algava tippkohtumise eel liikmesriikide valitsustele läkitatud ettepanekust välja veel üleskutse kiirendada torujuhtme ehitust Aserbaidžaani ja Türgi kaudu, mis toimetaks Kaspia mere gaasi Euroopasse vältides Venemaa territooriumi.

«Nagu näitavad kriisid Ukrainas aastail 2006, 2009 ja hiljemgi, peab Euroopa jälgima, et ta ei sõltuks liialt piiratud arvust energiaressurssidest ega oleks haavatav välise surve poolt,» seisab dokumendis.

Täna õhtul peaksid liidrid kuulutama Brüsselis välja värsked Venemaa-vastased sanktsioonid. Energiajulgeolek on päevakavas reede hommikul.

Suurbritannia suurimad toetajad energiajulgeoleku vallas on hetkel Rootsi ja Taani. Rootsi välisminister Carl Bildt teatas ühtlasi Twitteri vahendusel, et kuningriik on valmistamas ette Põhja- ja Baltimaade finantsabi paketti Ukraina jaoks koostöös Rahvusvahelise Valuutafondiga (IMF). «Meie abi saab olema arvestatav,» tõotas ta.

Rootsi rahandusministri Anders Borgi sõnutsi pannakse laenusumma paika aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles