Pööre autoriõiguste sõjas: Google ja Viacom surusid kätt

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Кадр из мультфильма South Park.
Кадр из мультфильма South Park. Foto: southparkstudios.com

Juba 2007. aastast vahelduva eduga visisenud tüli veebimaterjali autoriõiguste üle sai kohtuvälise kokkuleppe, vahendab BBC.

Viacom süüdistas Google’it selles, et viimasele kuuluvas videoportaalis YouTube esitatakse regulaarselt autoriõiguste alla kuuluvat materjali, näiteks telesaateid South Park, Käsna-Kalle ja Jon Stewarti sõu. Viacom kurdab, et kasutajad laadisid need YouTube’i üles ilma omaniku loata ja seetõttu nägid pilamaterjali sajad tuhanded inimesed. Kahjutasuks nõuti mijard dollarit.

Kohus ei avaldanud kokkuleppe sisu, kuid BBCile teadaolevalt raha käest kätte ei käinud. Seniste kohtuvaidluste käigus on Google kilbile tõstnud kurikuulsa Millenium Copyright Acti, mille kohaselt ei vastuta keskkond kasutajate poolt üles laetud materjali eest, aga seda vaid juhul, kui vaidlusalune sisu esimesel nõudmisel eemaldatakse.

Kogu tants käib muidugi reklaamirahade ümber. Rahu vaidlevate poolte vahel on toonud jagatud tulumudel: kui sisu kõrval esitatakse reklaami, siis poole rahast saab kanal ja teise poole autoriõiguste omanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles