Test: Samsungi hiiglaslik tahvelarvuti tööarvutit veel ei asenda

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Galaxy Note Pro
Galaxy Note Pro Foto: Samsung

Pro-seeria tahvelarvutist soovib Samsung teha tööarvuti, kuid seni pole see õnnestunud.

On aja küsimus, mil tahvelarvutid muutuvad piisavalt võimsaks, et pakkuda kontoritöös konkurentsi praegustele süle- ja lauaarvutitele. Juba praegu leidub neid, kes on tahvelarvuti lisanud oma tööriistade arsenali, kuid seni pigem lisaseadmena, põhiline töö käib siiski tavaliselt arvutil.

Pro-seeria tahvelarvutitega püüab Samsung olla esimeste hulgas, kes teevad tahvelarvutist tõsise töömasina. Paraku joostakse enda seatud lati alt läbi. Vaatamata tehnilistele näitajatele – väga hea resolutsiooniga ekraan ning kiire neljatuumaline 2,3 GHz protsessor –, ei sobi Galaxy Note Pro 12.2 siiski kontoritööks.

Seda vaatamata sellele, et Samsung on lisanud kasulikke rakendusi nii grupitöö tegemiseks, suhtlemiseks kui ka selleks, et kasutada tavaarvutit kaugjuhtimise kaudu. Kontoritööd silmas pidades on lisatud arvestatav rakendus Hancom Office, mis avab ja salvestab Wordi ning Exceli faile.

Võimsust ei jagu

Kõigele vaatamata mõjub 800 eurot maksev tahvelarvuti kuidagi kohmakalt. Ühest küljest on põhjuseks muidugi suurus (12,2 tolli) ja kaal (pea 800 grammi), teisalt aga Samsungi pingutus muuta Androidi kasutajaliides isikupärasemaks.

Kui telefonis on nime TouchWiz kandev kasutajaliides omal kohal, siis nimelisandit Pro kandval tahvelarvutil on see kuidagi kohatu. Ei tundu, et tegemist oleks tõsise, tööks mõeldud seadmega. Kuna samal ajal on turul Microsofti tahvelarvutid Surface, mis kasutavad operatsioonisüsteemi Windows 8, siis töötegemiseks mõeldud Android paneb tõesti kukalt kratsima.

Samsung on küll pingutanud ja püüdnud luua Windows 8t meenutavaid koduekraane, mis koondavad näiteks info sissetulnud e-kirjade ja päevaplaani ja olulisemate uudiste kohta, kuid häirib suhteliselt inetu Android, mis kuidagi ei suuda ära kasutada 2560 x 1600 pikslist ekraani ja kuvab kõik tekstid ja ikoonid lihtsalt suurena.

Galaxy Note Pro 12.2 on mõeldud kasutamiseks horisontaalis ja pigem lauale asetatuna. Seda seepärast, et tahvelarvutit süles hoides võib kogemata vajutada ekraani alaserva jäävaid puutetundlikke nuppe.

Kui pöörata tahvelarvuti püstasendisse, meenutab see juba ajalehte, mida on mugav lugeda, kuid arvutiga on sel juhul ebamugav teha muid tegevusi.

Asetades tahvelarvuti aga lauale horisontaalasendis, tuleb teksti sisestamise ajaks nähtavale virtuaalne klaviatuur, mis on aga niivõrd inetu, et sunnib kiiresti Google’i rakenduste poest midagi silmale nauditavamat otsima. Miks teeb Samsung nii poolikud tooted?

Galaxy Note Pro’d eristab Galaxy Tabi sarja kuuluvatest tahvelarvutitest puutepliiatsi olemasolu. Sellega on suhteliselt hea teha märkmeid (sh ekraanipilte salvestada ja kommenteerida) ja teinekord isegi joonistada, kuid sellega võimalused lõppevad. Praktilist kasutust puutepulgale palju kahjuks ei leia.

Milleks tavaarvuti?

Kuna Galaxy Note Pro on Samsungil mõeldud ärikasutajatele, tuleb seda paratamatult võrrelda näiteks kergemate ja väiksemate sülearvutitega. Kas tahvelarvuti teeb midagi paremini? Ei. Samsung kiidab küll võimalust kuvada suurel ekraanil korraga mitut programmi, kuid seda suudavad arvutid juba palju aastaid. Hancom Office’iga saab kasutada kontoritööks vajalike programme – kuid need on tavaarvutis veel paremad.

Samsung koos tarkvaraarendajatega on püüdnud luua teistsuguseid lahendusi – grupitöörakendusi, konverentskõnesid ja muid spetsiifilisi ärirakendusi –, kuid kõik need töötavad ikkagi sülearvutis paremini.

Mida Galaxy Note Pro siis pakub? Ainus, mis pika mõtlemise tulemusena kõlama jääb, on ikkagi võimalus seda suhteliselt hõlpsalt kaasa haarata ja kiiresti käivitada. Kuid olemas on ju üliõhukesed SSD-kettaga kiired puutetundliku ekraaniga sülearvutid.

Niinimetatud Pro-klassi tahvelarvutid on kindlasti tuleviku teema. Tahvelarvuti mõõtu seadmed, millega saab teha kontoritööd, kuid miks mitte ka fototöötlust ja muid graafilisi töid, on kindlasti tulemas, kuid enne seda lähevad esimesed vasikad aia taha. Kui ärikasutaja soovib praegu soetada tahvelarvutit, millega asendada laua- või sülearvutit, siis võtab ta suure riski. Ilmselt peaks kaaluma vähest edu saavutanud Microsoft Surface’i tahvelarvuteid.

Viimased kasutavad ikkagi Windowsi, samas kui Androidil on väga pikk tee käia, enne kui seda võiks pidada tööarvutite jaoks sobivaks platvormiks. Omaette küsimus on muidugi see, kas Androidi arendav Google üldse soovib seda teed minna. Võib kaaluda ka Apple’i iPadi, kuigi ka seda on ainukese töömasinana raske ette kujutada. Kõik oleneb muidugi tööst.

Kui kasutaja soovib aga tahvelarvutit kasutada tööl lisaseadmena, siis ei pea kindlasti mitte vaatama ainult Samsungi tahvelarvuti poole.

Valik on palju laiem ja nii mõnigi müügilolev tahvelarvuti, sealhulgas Samsungi teised mudelid, võib vähesema raha eest pakkuda oodatud funktsionaalsust. Võrreldes Pro-mudeliga võib ilma jääda küll mõnest spetsiifilisest funktsioonist, kuid need ei ole ilmselt määrava tähtsusega, kui just kogu organisatsioon ei ole otsustanud tahvelarvutite kasuks.

Galaxy Note Pro

•    Ekraan: 12,2 tolli, 2560 x 1600 pikslit

•    Protsessor: 2,3 GHz, neljatuumaline

•    Operatsioonisüsteem: Android 4.4 KitKat

•    Kaamera: ees 2 MP

•    Kaamera: taga 8 MP

•    Mälu: 32 GB, microSD-mälukaardi võimalus

•    Hind: umbes 800 eurot

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles