Professor: Eesti on üks vähemlinnastunud riike Euroopas

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Platsi õhtusöök Rotermanni kvartalis.
Platsi õhtusöök Rotermanni kvartalis. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Tartu Ülikooli professori Jussi S. Jauhiaineni sõnul on Eesti üks kõige vähem linnastunud riike Euroopa Liidus ja meie linnastumine on üks aeglasemaid kogu maailmas.


«Kui eesmärgiks on rahvastiku ja majanduse kasv, siis on linnastumine ja linlik tegutsemine vältimatu, vähemalt kogu maailma mastaabis,» ütles professor. Ta lisas, et keskmine sissetulek inimese kohta kasvab koos linnastumisega.

Maailm linnastub väga kiiresti: iga nädal lisandub mailma rohkem linnaelanikke kui Eestis üldse elanikke on. Aastal 1960 elas maailma linnades 1000 miljonit inimest, praegu on 3500 miljonit linlast ja aastaks 2030 ennustatakse nende arvuks juba 5000 miljonit.

«Linnades leiutavad inimesed uusi asju ja mõtteid, võtavad kiiresti kasutusele innovatsioone ning õpivad kogu aeg teistelt. Oskusteadmised, tööstus, teenindus ja asjade liigutamine toimub enamasti linnades, linnade vahel ja nende kaudu,» tõi Jauhiainen välja linnastumise plusse.

Ta lisas, et Eesti inimestel pole mõtet ega vajadust peita end metsa ning kõrvalt vaadata üha linnastuva maailma arengut. «Eestis on vaja linnastumist, arenguvööndeid ja häid linnu, kus inimesed tahavad elada nüüd ja tulevikus.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles