Üldteenuse marginaalide keskmine hind tõusis veebruaris viiendiku võrra

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Üldteenuse osutajate avaldatud marginaalide keskmine hind oli veebruaris pea neljandiku võrra kõrgem kui eelmisel kuul, näitab elektrilepingu sõlmimise portaali Energiaturg.ee analüüs.

Üldteenus oli veebruaris populaarseimast kodutarbijale mõeldud fikseeritud paketist soodsam, kuid börsipaketist kallim.

«Marginaalide keskmine hind on käesoleva aasta alguses olnud kuni 30 protsenti kõrgem kui elektrituru avanemisel, kuna üldteenust tarbivate majapidamiste arv on drastiliselt vähenenud ning seda on jäänud kasutama vaid suvekodud ja väikese tarbimisega elamispinnad. Suurem osa võrguettevõtjatest tõstis veebruaris marginaali hinda või jättis selle samale tasemele möödunud kuu hinnaga,» ütles Energiaturg.ee tegevjuht Pirmin Tamm.

Tamme sõnul maksid kodutarbijate fikseeritud hinnaga paketi kasutajad kõige suurema arve nii jaanuaris kui ka veebruaris, kuid eelneva aasta kokkuvõttes oli üldteenust kasutavate tarbijate rahakaotus kõige suurem. «Tarbijate reaktsiooni üldteenuse kallidusele peegeldab ka Eleringi statistika, mis näitab, et aasta alguses oli sõlmitud enam kui 90 000 võrra rohkem lepinguid kui aasta varem,» selgitas Tamm.

Kõige soodsam üldteenuse marginaal oli veebruaris võrguettevõtjatel AS Anne Soojus ja Maardu Elekter AS, 0,24 senti ühe kWh kohta koos käibemaksuga. Kõige kallim marginaal oli Kuvart OÜ-l, 3,27 senti ühe kWh kohta koos käibemaksuga.

Suurematest võrguettevõtjatest oli veebruaris teist kuud järjest üldteenuse marginaal kWh kohta kõige madalam Eesti Energial (Elektrilevi nimetatud üldteenuse osutaja), 0,55 senti koos käibemaksuga, millele järgnesid VKG Elektrivõrgud 0,67 ja Imatra Elekter 0,72 sendise marginaaliga.

Tamme sõnul olid kõik suuremad võrguettevõtjad veebruaris keskmisest soodsamad teenusepakkujad.

Kõige enam säästsid avalike hinnakirjade järgi veebruaris kodutarbijate puhul börsipakettide kasutajad. Näiteks 10 000 kWh aastatarbimisega eramu omanikud maksid üldteenuse kasutajatena keskmiselt 2,74 eurot rohkem kui kõige populaarsema börsipaketi tarbijad, kuid kõige levinuma fikseeritud hinnaga paketi kasutajatega võrreldes oli rahavõit lausa 7,96 eurot. Hinnad sisaldavad käibemaksu, kuid tegemist on üksnes elektri maksumusega, ilma võrgutasude ja aktsiisideta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles