Lauri: Eesti keemiatööstus võib Ukraina kriisi tõttu löögi alla sattuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Lauri.
Maris Lauri. Foto: Peeter Langovits

Majandusanalüütik Maris Lauri kirjutab oma blogis Ukraina kriisi võimalikust mõjust Eesti majandusele.

Tema hinnangul on tõenäolised ulatuslikud sanktsioonid, millele Venemaa reageerib omapoolsete sammudega. «Kuna Venemaal on alati ülehinnatud teiste riikide sõltuvust Venemaast, siis tõenäoliselt püütakse kärpida gaasi (ja teiste toormete) eksporti. Lähenev suvi ja täis gaasihoidlad tähendab seda, et löögi alla satuvad esialgu ettevõtted, mis kasutavad Venemaa importtooret oma tootmissisenditena (nt keemiatööstus Eestis),» kirjutas Lauri.

Eesti on Lauri sõnul üks neist riikidest, mis praegu on maagaasi osas täiesti sõltuvuses Venemaast ning seda eelkõige soojusenergia osas. «Mul pole andmeid, kui suures osas on võimalik praegu maagaasi kasutavaid keskkütte katlaid viia kiiresti üle teistele kütteliikidele, kuid tõenäoliselt on alternatiivsed allikad paljudel juhtudel olemas. Juhul kui kuskil seda ei ole, siis on praegu viimane aeg teha vajalikud investeeringud,» kirjeldas Lauri.

Ta soovitab Eesti ettevõtjatel, kes praegu märkimisväärse osa oma ekspordist Venemaale suunavad, otsida teisi turge ja olla valmis kaotusteks juba lähima kuu-paari sees.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles