President: Lõuna-Aafrika on jalgpalli MMiks valmis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Aafrika president Jacob Zuma.
Lõuna-Aafrika president Jacob Zuma. Foto: SCANPIX.

President Jacob Zuma kuulutas eile, et Lõuna-Aafrika on jalgpalli maailmakarika turniiriks valmis ja väitis, et suursündmust ümbritsev entusiasm aitab ka riigi ühiskonda tihedamalt kokku liita.


«Sellist entusiasmi, rõõmu ja vaimustust, mis kogu meie rahvast viimastel nädalatel on haaranud, ei ole kogetud alates Nelson Mandela vanglast vabanemist aastal 1990,» ütles, Zuma. «MMi puhul ongi eriline just see, kuidas ta meisse rahvuslikku uhkust süstib.»

Lõuna-Aafrika meeskond lööb palli mängu reedel, vastaseks Mehhiko. Sellest ajast peale, kui otsus kuue aasta eest Lõuna-Aafrika kasuks tehti, on riigi võimet asjadega õigeks ajaks valmis saada ja mängudel turvalistust tagada korduvalt kahtluse alla pandud.

Vaid kaks kuud tagasi näis, et Lõuna-Aafrikat võib tabada uus poliitiliste rahutuste laine, kui mõrvati valgete äärmuslaste liider Eugene Terre’Blanche. Zuma väidab aga, et spordipidustusteks ollakse «enam kui valmis».

Ja tõsi: Lõuna-Aafrika ehitas tähtajaks viis uut staadioni ja uuendas veel neli, ning parandas teeolusid ja muud infrastruktuuri, mis läks valitsusele maksma enam kui 33 miljardit randi ehk 4 miljardit dollarit.

Homme avatakse osaliselt raudteeliin Gautrain, mis ühendab kommertskeskust Johannesburgi poliitilise pealinna Pretoriaga ning aitab Johannesburgi rahvusvahelisse lennujaama saabuvatel fännidel kiiresti Sandtoni eeslinna jõuda, kus paiknevad suured ostukeskused ja hotellid.

«Meie maal toimuvad suured muutused ja üheks märgiks sellest on ka uued suurepärased staadionid, teed, lennujaamad ja kommunikatsioonisüsteemid,» ütles Zuma.

Varju heitis tema optimismile aga see, et 10 jalgpallifänni veidi hiljem Nigeeria ja Põhja-Korea soojendusmatši ajal staadioni ees vigastada said. Rüselev rahvahulk trampis jalge alla mitmed fännid, kellest paljud kandsid Nigeeria rahvusvärvides särke.

Tegemist oli 12 000-kohalise Makhulongi staadioniga, mida põhiturniiril ei kasutata. Optimism on ka Lõuna-Aafrika meeskonda paremini mängima kannustanud.

Alles hiljuti peeti neid 32 lõppvõistlustele pääsenu hulgas kõige nõrgemaks, kuid tänaseks on Bafana Bafana (poisid, poisid) sõpruskohtumistes üle olnud kõrgema asetusega Kolumbiast ja Taanist.

Paljud lõuna-aafriklased loodavad, et turniir ühendab neid samal kombel, nagu 15 aasta tagune ragbiliidu maailmakarika võit, mis oli traditsiooniliselt valge vähemuse sport.

Tookordne president Mandela ilmus ragbimehi õnnitlema nende oma särgis. Nüüd on tulipunktis mustade enamiku spordiala ning erineva nahavärviga lõuna-aafriklased kannavad uhkelt kollaseid Bafana Bafana särke ja lehvitavad autoakendest värvikirevaid rahvuslippe.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles