Pangad suhtuvad start-up projektide rahastamisse ettevaatlikult

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühesendine euromünt.
Ühesendine euromünt. Foto: Peeter Langovits

Alustavatele ettevõtetele, millel pole laenutagatiseks piisavalt vahendeid, pakuvad pangad koostöös Kredexiga stardilaenu, liigsetest riskidest idufaasis olevate ettevõtete puhul hoidutakse.

«Stardilaen on eeskätt abiks ettevõttele, kel pole tüüpilise pangalaenu saamiseks piisavalt algkapitali, tagatisi ning tegevustulemusi, mida ette näidata. Senises praktikas on stardilaenu antud alustavatele ja kuni kolm aastat tegutsenud ettevõtetele peamiselt investeeringute ja käibevahendite rahastamiseks,» selgitas Nordea Eesti ärilaenude tootejuht Jarmo Liiver, kelle sõnul finantseerib pank alustavaid ettevõtteid tavaliselt koostöös KredExiga.

SEB äriinnovatsiooni juhi Mart Maasiku sõnul pole juhul, kui äriplaan on arusaadav ning finantseerimissoov seotud ettevõtte põhitegevusega, mingeid piiranguid laenutoodete nimekirja osas, mida alla aasta tegutsev ettevõtte saab kasutada. Samas tõstatub tavapärase varajase kasvufaasi ettevõtte puhul tihtilugu takistuseks tagatisvara küsimus.

«SEB finantseerib tugevaid projekte KredExi garantiil ja ettevõtte omanike käendusel põhineva stardilaenuga,» tutvustas Maasik panga põhimõtteid.

Enamasti on idufaasis olevate ettevõtete riskitase ebaõnnestuda väga kõrge ning pangad hoiduvad liigseid riske võtmast.

«Panga äritegevus on ettevõtete finantseerimine, samas pank ei ole riskikapitalist, kes paigutab raha väga kõrgete riskidega projektidesse. Rääkides alustamise finantseerimisest, siis panga vaates on riske lihtsam hinnata traditsioonilistes ärivaldkondades, kus pank on valinud võimaluse peamiselt tehinguid finantseerida. Kui tegemist on kõrge riskiga finantseeringuga, siis esmased koostööpartnerid iduettevõttel on pigem äriinglid ja riskiinvestorid,» selgitas Maasik.

«Laenutaotluste hindamisel jälgime äriidee teostatavust, äriplaani realistlikust ja rahavoo potentsiaali ning ettevõtte omanike seniseid kogemusi. Võrreldes riskikapitalifondiga suhtume kahtlemata äriprojektiga seotud riskidesse märksa konservatiivsemalt,» ütles Liiver.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles