Jaapan hakkab uuesti tuumareaktoreid avama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tokyo elektrienergia kompanii (TEPCO) töötajad Fukushima Daiichi tuumajaamas radioaktiivsust mõõtmas.
Tokyo elektrienergia kompanii (TEPCO) töötajad Fukushima Daiichi tuumajaamas radioaktiivsust mõõtmas. Foto: SCANPIX

Peale kolm aastat tagasi toimunud Fukushima katastroofi on Jaapan üritanud tuumaenergia kasutamist asendada fossiilkütustega, paraku sunnib selle kulukus saareriiki taas tuumareaktoreid avama, kirjutab Technology Review.

Enne Fukushima katastroofi oli tuumaenergia Jaapani jaoks ülioluline resurss. 2010. aastal töötasid riigis 54 tuumareaktorit, mis täitsid 31 protsenti Jaapani energiavajadusest ning tootsid 10 protsenti kogu maailma tuumaenergiast.

Peale katastroofi suleti kõik tuumareaktorid, kontrollimaks nende ohutust sarnaste ekstreemsete olude puhul nagu Fukushimas. Vaid kaks reaktorit on praeguseks uuesti tööd alustanud.

Jaapani valitsus üritas energiatühimikku täita nafta, maagaasi ja kivisöega, mis tuli aga teistelt riikidelt sisse osta. 2012. aastaks oli Jaapan tõusnud Hiina järel maailma suuruselt teiseks fossiilkütuste importijaks ning energiatootmine kallines 2010. aastaga võrreldes 41 protsenti.

Eelmisel kuul esitleti Jaapani uut energiakava, kus tuumaenergial on jälle keskne roll kanda.
Samas on karmide regulatsioonide ja tasude tõttu selle käikuminek üsna aeganõudev ja kulukas - erinevate tasude tõttu maksab ühe reaktori taasavamine ligi miljard dollarit ning sellele kohaldatakse kuue kuu pikkune riiklik järelevalve. Kõige optimistlikuma stsenaariumi järgi suudaks Jaapan aastas taasavada kuni 10 reaktorit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles