Euroopa Parlament: ebaseaduslikud jälgimisprogrammid tuleb peatada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aerofoto USA riikliku luureameti (NSA) peahoonest Fort Meade'is (Marylandi osariik).
Aerofoto USA riikliku luureameti (NSA) peahoonest Fort Meade'is (Marylandi osariik). Foto: SCANPIX

Kolmapäeval Euroopa parlamendis vastu võetud mitteseadusandliku resolutsiooni kohaselt on ohus ELi ja Ameerika Ühendriikide vahelise vabakaubanduslepingu heakskiitmine Euroopa Parlamendi poolt kui USA Riiklik  Julgeolekuagentuur jälgimistegevust ei lõpeta.

Saadikute arvates peaks EL peatama Safe Harbour programmi ja TFTP lepingu, lisades, et terrorismivastane võitlus ei tohi kunagi õigustada suunamata, salajaste või isegi ebaseaduslike jälgimisprogrammide kasutamist.

Vastu võetud resolutsioonis tehakse kokkuvõtteid Euroopa Parlamendi kuus kuud kestnud uurimisest jälgimisprogrammide kohta ja antakse soovitusi ELi kodanike privaatsuse parandamiseks.

«Edward Snowdeni tehtud paljastused andsid meile võimaluse reageerida. See on ainuke rahvusvaheline uurimine jälgimistegevustesse. Isegi USA Kongress ei ole korraldanud uurimist,» ütles raportöör Claude Moraes (S&D, UK).

Resolutsioonis rõhutatakse, et parlament nõustub lõpliku EL-USA kaubandus- ja investeerimispartnerluslepinguga (TTIP) ainult juhul, kui leping austab täielikult ELi põhiõiguste hartas tunnustatud põhiõigusi. Euroopa Parlamendi nõustumine lõpliku TTIP-lepinguga ei ole kindel enne, kui üldist massilist jälgimist ja isikuandmete suuremahulist töötlemist ning ELi institutsioonide ja diplomaatiliste esinduste pealtkuulamist ei ole täielikult lõpetatud, rõhutavad saadikud.

Saadikud kutsuvad üles peatama Safe Harbouri põhimõtete kasutamise peatamise, (vabatahtlikud andmekaitse standardid kolmandate riikide ettevõtetele, juhul kui väljastatakse ELi kodanike isikuandmeid USA-le) kuna need ei taga ELi kodanikele nõuetekohast kaitset ja kutsuvad USA ametiasutusi üles esitama ettepaneku uue raamistiku kohta isikuandmete ülekandmiseks ELilt USA-le, mis vastaks liidu andmekaitsenõuetele ning pakuks piisavat kaitsetaset.

Saadikud rõhutavad, et andmete edastamise terroristide rahastamise jälgimisprogrammi (TFTP) leping tuleks peatada, kuni on saavutatud selgus väidete kohta ELi kodanike pangaandmete kasutamisest USA ametivõimude poolt väljaspool kokkulepet.

Resolutsioonis kutsutakse üles looma õigusrikkumistest teatajate tõhus ja terviklik Euroopa kaitseprogramm, pöörates erilist tähelepanu rikkumisest teatamise keerukusele luurevaldkonnas. Parlament kutsub liikmesriike üles põhjalikult uurima võimalust anda õigusrikkumistest teatajatele rahvusvaheline kaitse süüdistuste eest.

Saadikud kutsuvad üles Ühendkuningriiki, Prantsusmaad, Saksamaad, Rootsit, Madalmaid ja Poolat selgitama väiteid massilise jälgimistegevuse, sealhulgas piiriülese teabevahetuse massilise jälgimise kohta. Samuti palutakse ELi riikidel, kes osalevad programmides Nine Eyes (Ühendkuningriik, Taani, Prantsusmaa ja Madalmaad) ja Fourteen Eyes (eeltoodud riigid ning Saksamaa, Belgia, Itaalia, Hispaania ja Rootsi), põhjalikult hinnata ja vajaduse korral läbi vaadata oma luureteenistuste tegevust reguleerivad siseriiklikud õigusaktid ja tavad, et tagada nende parlamentaarne kontroll, õiguslik ja avalikkuse järelevalve ning vastavus liikmesriikide põhiõiguste alal võetud kohustustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles