Jõulud kestavad Kalevis aasta läbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalevi kommitööstuses on jõulud aastaringselt.
Kalevi kommitööstuses on jõulud aastaringselt. Foto: Toomas Huik

Selleks et jõulukuul jaguks maiustusi kõigile, alustavad usinad päkapikud tööd juba südasuvel, räägib Kalevi tootmisjuht Hardo Reinike. Pisut planeerimist ning sussid-kingipakid täituvad imeväel.

Jõulud on Kalevis kindlasti magus aeg. Mida teete selleks, et tagada tarnekindlus ajal, mil maiustusi igatsevad nii väikesed kui suured?

Jõulud on Kalevi jaoks aasta kõige olulisemad pühad ja need kestavad meie majas tegelikult aastaringselt. Kuna meie toodetel on üsna pikk säileaeg, siis oleme müügi kõrgaja lahendanud ettetootmisega. See tähendab, et me alustame jõulutoodete tootmist juba augusti lõpus-septembri alguses. Jõulutoodete tootmise planeerimist ja lisatööjõu värbamist alustame juba juulis. Tootmise jaoks ongi kõige keerulisem see, et vajame jõuluperioodiks palju hooajalisi töötajaid, näiteks sel aastal värbasime umbes 45 lisainimest. Nende koolitamine ja tööle rakendamine peab olema väga hästi läbi mõeldud. Kui asjad on hästi planeeritud ning meeskond on hea, siis läheb tootmine kõrghooajal sujuvalt.

Kui oluliselt hooajalisus tarneahelat üldse mõjutab? Kindlasti on lisaks jõuludele pingelisi perioode veel.

Hooajalisus mõjutab tarneahelat oluliselt. Kuna eestimaalased peavad magusast kõige enam lugu jõuluajal, kevadpühadel ning sõbrapäeval, siis on need meie kõige kiiremad perioodid aastas. Kõige enam mõjutab hooajalisus meie laovarusid, mis on enne hooaega tavapärasest suuremad. Näiteks detsembris toodame lattu juba sõbrapäeva tooteid. Kevadpühade ja sõbrapäeva toodete valmistamine läheb meil üsna tavapärases rütmis, laiema tootevaliku ja suurte mahtude tõttu nõuab ekstrapingutusi vaid jõulutoodete tootmine.

Milline tarneahela osa nõuab seejuures kõige rohkem pingutust?

Ma ei tooks välja eraldi osa, mis rohkem pingutust nõuab. Minu arvates on kõik tarneahela osad tähtsad ning hea tulemus sünnib just siis, kui kõik lülid on ühtmoodi tugevad. Kindlasti on tarneahela toimimise puhul oluline roll koostööl ja suhtlusel erinevate tarneahela osade vahel.

Tood ehk mõne näite koostöö ja tulemuslikkuse seostest.

Meie üheks oluliseks tulemuslikkuse mõõdikuks on tarnekindlus. Ma arvan, et hea tarnekindluse tagab ainult hästitoimiv koostöö erinevate tarneahela osade vahel. Et kogu masinavärk toimiks, peavad müük, tootmine, ost, planeerimine, kvaliteet ja logistika käima ühte sammu.

Tootmise ja hästitoimiva tarneahela korraldamisest ootame sind rääkima ka Pärnu Tarneahelakonverentsile. Millest täpsemalt juttu tuleb?

Räägin konverentsil sellest, kuidas tootmises efektiivsust tõsta. Toetun seejuures Kalevi kogemusele, kus me erinevate metoodikate (Gemba walk, A3, 24h loop) abil korraldasime ümber tootmise ja parandasime oma tulemusi. Ümberkorraldamise all pean silmas nii struktuurimuudatusi, töökorralduslikke teemasid kui ka seadmete paigutuste muutmist. Toon oma ettekandes konkreetseid elulisi näiteid selle kohta, mis meil hästi läks, ning räägin ka sellest, mida järgmisel korral teisiti teeme.
Muutuste protsessi käigus tegime tihedat koostööd rahvusvaheliste konsultantidega ja just seetõttu pean seda väärtuslikuks kogemuseks, mida tasub jagada ka teistega.

Hardo Reinike annab põhjaliku ülevaate väärikast magusatööstusest 13.-14. märtsini toimuval Pärnu Tarneahelakonverentsil.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles