Potter: Eesti äriseadustik ei toeta idufirmasid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Idufirma Plumbr asutaja Priit Potter ütles majanduskomisjoni ja Arengufondi konverentsil «Ideed, mis toovad majanduskasvu», et Eesti äriseadustik ei toeta kiirelt kasvavaid idufirmasid.

«Kaasasime eelmisel aastal enda ettevõttesse investorid. Õppisime selle käigus, et Eesti äriseadustik ei toeta idufirmasid, mis soovivad investeeringute abil oma kasvu kiirendada. Rääkisin pärast seda ka teiste start-upide asutajatega ning vestlustest kumas läbi, et kuigi Eestis on väga mõnus ettevõtlust alustada, tekivad mingil hetkel nüansid, mis teevad ettevõtte kasvu kiirendamise tülikaks,» väitis Potter.

«Näiteks, kui ettevõtte omakapital läheb madalamaks teatud suhtarvust ehk kui võetakse laenu ja seda laenu hakatakse kohe aktiivselt kasutama, käseb äriseadustik ettevõtte juhatusel midagi võlausaldajate kaitseks ette võtta - lisada kapitali või alustada pankrotimenetlusega,» selgitas Potter.

«Üha enam kasutatakse maailmas idufirmade finantseerimiseks aga laenuvõtmist, mille puhul võlausaldaja ei ootagi, et ta selle laenu tagasi saab, vaid ta annab laenu selle mõttega, et kui ettevõttel läheb hästi, konverteeritakse see laen osaluseks. Tekib olukord, kus ettevõttel mingit muud vara ei ole, laenu kasutatakse tegevuseks ja kõik osapooled on rahul, samas ütleb äriseadustik, et nüüd oleks korrektne see ettevõte pankrotiga ära lõpetada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles