Eurodirektiiv karmistab reegleid rahapesu ja maksudest kõrvalehoidmise suhtes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahapesu
Rahapesu Foto: Elmo Riig / Sakala

Teisipäeval Euroopa Parlamendis hääletatud rahapesu vastase eelnõu kohaselt peaks äriühingute ja äritehingute tegelikud kasusaajad olema registreeritud ELi riikide äriregistrites.

Uute ettepanekute kohaselt peaksid pangad, audiitorid, juristid, kinnisvarabürood ja kasiinod olema valvsamad klientide poolt sooritatud kahtlaste tehingute osas. Kehtiva direktiivi paranduste eesmärk on maksudest kõrvalehoidmise ja kahtlaste tehingute raskendamine.

Rahapesu direktiivi muudatuste kohaselt tuleks liikmesriikidel tagada, et äriregistrites, avalikes keskregistrites või äriühingute registrites sisalduks teave äriühingute ja muude juriidiliste isikute, sealhulgas usaldusfondide, fondide ja valdusettevõtjate tegelike kasusaavate omanike kohta.

Registrid peavad olema avalikkusele kättesaadavad ja teave peaks olema üldsusele vabalt kättesaadav internetipõhises turvalises ja avatud vormingus vastavalt andmekaitse eeskirjadele.

Samuti peaksid saadikute muudatusettepanekute kohaselt äriühingu registrid olema omavahel ühendatud Euroopa platvormi portaali ja liikmesriikide poolt vabal valikul loodud juurdepääsupunktide kaudu.

Uute ettepanekute kohaselt peaksid pangad, audiitorid, juristid, kinnisvarabürood ja kasiinod olema valvsamad klientide sooritatud kahtlaste tehingute osas.

Direktiivi eelnõus sätestatakse riskipõhine lähenemine, mis lubaks liikmesriikidel paremini tuvastada ning maandada rahapesu ja terroristide rahastamisega seotud riske.

Reeglid nn «riikliku taustaga isikutele», st isikutele kolmandatest riikidest ja rahvusvahelistes organisatsioonides töötavatele isikutele, kelle suhtes on kõrgendatud korruptsiooni oht seoses oma ametikohaga, laiendati ka «riigisisese riikliku taustaga isikutele», st füüsilistele isikutele, kes täidavad või on täitnud EL liikmesriigi avaliku võimu olulisi ülesandeid, sh on või on olnud parlamendiliikmed või sarnaste seadusandlike institutsioonide liikmed.

Selliste isikute kõrgendatud riskiga äritehingute puhul tuleks rakendada lisameetmeid nagu näiteks tehingu raames kasutatava vara ja rahaliste vahendite allikate tuvastamine.

Eelnõu menetlemist jätkab mais valitav uus parlamendi koosseis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles