Jaanuari eksport kukkus kivina

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanuaris oli kaubavahetuse puudujääk 69 miljonit eurot.
Jaanuaris oli kaubavahetuse puudujääk 69 miljonit eurot. Foto: Mihkel Maripuu

Selle aastal jaanuaris vähenes kaupade eksport jooksevhindades 2013. aasta jaanuariga võrreldes 20 protsenti ja import 15 protsenti.

Kaubavahetuse vähenemist mõjutas oluliselt ka 2013. aasta jaanuari kõrge võrdlusbaas, mis oli mõjutatud üksiktehingutest laevadega, teatas statistikaamet.

Mulluseid üksiktehinguid arvestamata vähenes 2014. aasta jaanuaris eksport ja import kumbki 7 protsenti.

Jaanuaris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 904 miljoni euro väärtuses ja imporditi Eestisse 973 miljoni euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 69 miljonit eurot  ja 2013. aasta jaanuaris 22 miljonit eurot.

Jaanuaris eksporditi enim elektriseadmeid (viiendik Eesti koguekspordist), põllumajandussaadusi ja toidukaupu (11 protsenti) ning mineraalseid tooted (10 protsenti).

Oluliselt vähenes transpordivahendite ja elektriseadmete eksport (langus vastavalt 76 protsenti ja 23 protsenti). Samal ajal suurenes puidu ja puittoodete väljavedu (8 protsenti).

Jaanuaris imporditi enim elektriseadmeid

Jaanuaris imporditi Eestisse kõige rohkem elektriseadmeid (18 protsenti Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (13 protsenti) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (11 protsenti).

Suurim langus oli samuti transpordivahendite kaubagrupis(54 protsenti), oluliselt vähenes ka mineraalsete toodete (sealhulgas raskekütteõli, maagaas) sissevedu. Samas suurenes plasti ja plasttoodete sissevedu (7 protsenti).

Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Rootsi (18 protsenti Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (16 protsenti) ja Läti (11 protsenti). Rootsi eksporditi enim elektriseadmeid ning puitu ja puittooteid, Soome elektriseadmeid ja mööblit, Lätti mineraalseid tooteid (sealhulgas elektrienergiat) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu.

Enim vähenes eksport Soome ja USAsse (langus vastavalt 51 protsenti ja 35 protsenti), samas suurenes eksport Lätti ja Suurbritanniasse(kasv vastavalt 10 protsenti ja 38 protsenti).

Kõige rohkem imporditi kaupu Soomest (17 protsenti Eesti koguimpordist), Saksamaalt (12 protsenti) ja Rootsist (11 protsenti). Soomest imporditi kõige rohkem mineraalseid tooteid (sealhulgas mootorikütuseid) ja elektriseadmeid, Saksamaalt transpordivahendeid ja mehaanilisi seadmeid ning Rootsist elektriseadmeid ja transpordivahendeid.

Enim vähenes kaupade sissevedu Soomest ja Venemaalt(langus vastavalt 37 protsenti ja 35 protsenti). Suurenes kaupade import Saksamaalt (9 protsenti).

Võrreldes 2013. aasta detsembriga kasvas jaanuaris eksport 2 protsenti, kuid import vähenes 3 protsenti. Ekspordi- ja impordihinnad langesid 2013. aasta jaanuariga võrreldes 1,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles