IRL: põlevkivi kaevandamise arengukava sisaldab mitmeid ohtusid

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ojamaa kaevandusest väljub põlevkivi konveierlinti mööda.
Ojamaa kaevandusest väljub põlevkivi konveierlinti mööda. Foto: Meelis Meilbaum

Isamaa ja Res Publica Liidu Ida-Viru juhatus juhib tähelepanu, et riiklik põlevkivi kaevandamise arengukava sisaldab mitmeid  ohtusid ja on praegusel kujul kahjulik nii inimestele, kui ka Ida-Virumaa loodusele.

Põlevkivi kasutamise riiklikus arengukavas viidatud alusuuringud on vanemad, kui 30 aastat. Viimased uuringud antud regiooni keskkonnaseisundi kohta on valminud 1980ndatel aastatel, seisab IRLi pöördumises.

IRL nõuab koheselt uute alusuuringute tegemist, mis oleksid ajakohased ja adekvaatseks aluseks hetkel käimasolevate ja ka lähituleviku erinevate mõjude hindamisele inimeste elukeskkonnale. 

Ida-Virumaa suuremaid veeressursse ja kõige kvaliteetsem põhjavee varu paikneb Kurtna-Vasavere veehaardes. Põlevkivi pikaaegse kaevandamise tõttu väheneb igal aastal sealse piirkonna veehulk, mis ohustab haruldaste Natura elupaigatüübi järvede säilimist. IRLi hinnangul on siiani kasutusel olevad keskkonnamõjude hinnangud on olnud ebatäpsed, ega saa olla aluseks uute planeeringute tegemisel.

IRL Ida-Viru juhatus nõuab kaevandustest mõjutatud piirkonna uue ja teaduslikult põhjendatud hüdroloogilise mudeli koostamist.

Praeguses põlevkivi kaevandamise arengukavas on jäetud analüüsimata erinevad sotsiaalmajanduslikud riskid, mis otseselt puudutavad Ida-Virumaa elnikke. Välja toomata on IRLi hinnangul, milliseid meetmeid hakatakse ennetavalt rakendama põlevkivi tootmisega seotud töötajaskonnale, kui põlevkivivarud ammenduvad ja kaevandamine lõpetatakse.

IRL nõuab koheselt uusi hinnanguid ja ennetavate tulevikustrateegiate väljatöötamist, hoidmaks ära Ida-Virumaal sotsiaal-demograafilist katastroofi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles