IMF soovib tugevamat kontrolli Kreeka pankade üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise valuutafondi IMF logo fondi peakorteri seinal Washingtonis.
Rahvusvahelise valuutafondi IMF logo fondi peakorteri seinal Washingtonis. Foto: AFP / Scanpix

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) kahtlustab, et firma Blackrock tehtud Kreeka pankade analüüs annab tegelikust ilusama pildi, ja seetõttu soovib IMF Kreeka pankade üle kontrolli suurendada, kirjutab Bloomberg News viitega anonüümsele allikale.

IMF ei ole rahul ka sellega, et sel aastal Euroopa pankade stressitesti ettevalmistav Euroopa Keskpank ei ole Kreeka keskpangalt nõudnud pankades puuduste kõrvaldamist.

Kreeka valitsus peab praegu rahvusvaheliste kreeditoride ehk troikaga kõnelusi, kus taotleb pankadele lisaaega tegevuse korrastamisel. Kreeka rahandusministeeriumi allikas ütles, et Kreeka soovib teiste Euroopa pankadega võrdset kohtlemist, mis tähendab, et nende kapitalivajadus tuleb määrata novembris, nagu teistel Euroopa pankadel.

Pooled ei ole üksmeelel selles, kui paljud Kreeka pangad vajavad lisakapitali. Kreeka keskpank lähtub Blackrocki analüüsist ja hindab pankade kapitalivajaduseks 5-6 miljardit eurot. Kuid IMF-i hinnangul on kapitalivajadus suurem ehk 8,5-9 miljardit eurot.

Eurobanki peaökonomist Gikas Hardouvelis väitis hiljuti, et Kreeka pangad suudavad vabalt finantsturult hankida 6-8 miljardit eurot.

Majandusleht Naftemboriki kirjutas neljapäeval, et Eurobank vajab 2,9 miljardit eurot, National Bank 2,3 miljardit ning Piraeus Bank ja Alpha Bank kuni 300 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles