Elering peab Eesti Energia nõuet täies ulatuses põhjendamatuks

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elering peab Eesti Energia nõuet põhjendamatuks.
Elering peab Eesti Energia nõuet põhjendamatuks. Foto: Peeter Langovits

Eesti elektrisüsteemihaldur Elering peab Eesti Energia AS-i Postimehes avalikustatud nõuet Eleringi vastu täies ulatuses põhjendamatuks. 

Esimese kirja omapoolse nõudega saatis Eesti Energia Eleringile möödunud aasta augustis ja on seda hiljem veel täiendanud. Viimane kiri laekus Eesti Energialt 14. veebruaril, kus Eesti Energia oli nõude suuruseks arvutanud ligi 9,2 miljonit eurot, kirjutab Elering oma vastuses.

Elering on esitatud nõuet koos lisadega analüüsinud ning ei nõustu esitatud väidetega.

Elering märgib oma vastuses, et on tegutsenud vastavalt EL-i regulatsioonile 714/2009 ja kõik ülekandevõimsuste jagamise põhimõtted on saanud enne nende rakendamist konkurentsiameti heakskiidu.

Eesti Energia on nõude aluseks oleva ülekandevõimsuse «õige» hinna arvutamisel võtnud aluseks 2012. aasta sama perioodi võimsusoksjoni hinda. Turumajanduse reeglid ei anna Eleringi hinnangul selliseks lähenemiseks mingit alust.

Nõudlus ja pakkumine põhinevad hetkel turul toimuvatel sündmustel ja teguritel. Konkurentsi olukorras hinnastavad kõik oksjonitüübid ülekandevõimsust ühte moodi, kirjutab Elering.

Eleringi hinnangul on 2014. aasta jaanuarist rakendatud limiteeritud PTR-ide aastaoksjon ja jaanuari/veebruari oksjonid näidanud, et konkurents toimib ja 2012. aasta võimsuse hindadel ei ole tänaste hindadega mingit seost.

Eleringile on vastuvõetamatu Eesti Energia soov, et Lätis ja Leedus elektri müügiga kaasneva hinnariski maksaks kõrgema ülekandeteenuse hinna kaudu kinni Eesti elektritarbija.

Elering on ülekandevõimsusi õigesti hinnastades teeninud märgatavat tulu, mis võimaldas langetada 2014. aasta ülekandeteenuse keskmist tariifi 7,8 protsenti, seisab vastuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles