Ansip: garantiikirja lekitanu üritab Siim Kallast poliitilistel eesmärkidel šantažeerida

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Andrus Ansipi hinnangul lekitas Siim Kallase allkirjadega garantiikirja Eesti Päevalehele üks ebaaus tegevpoliitik, kelle eesmärk on Kallast poliitiliselt šantažeerida.

Ansip ütles, et väidetava garantiikirja tekkimise ajal 1994. aastal valitses Eesti pankades suur likviidsuskriis. «Probleem oli tol ajal väga suur – kõigis eesti kommertspankades oli likviidsust vaid 10 miljoni krooni jagu.»

Niisiis oli Eestisse hädasti krediidiressurssi juurde vaja ja Eesti Pank üritas seda hankida väga mitmetest maailma suurpankadest. Garantiikiri võis Ansipi hinnangul olla selleks üks vahend, aga seda ei kasutatud.

«Minu arusaamine asjast on selline, et Eestisse taheti juurde krediidiresurssi. Kui see ressurss oleks saadud ja raha oleks paigutatud Eesti Panka deposiiti, siis oleks see garantii ka neile antud. Siis oleks tekkinud ka Eesti Pangale ka kohustus kajastada seda Eesti Panga bilansis,» arutles Ansip. Bilansis aga selline garantii ei kajastu, järelikult seda ei antud.

Kokkuvõttes on 20 aastat vanade kirjade ilmsikstulek Ansipi hinnangul katse Kallast mustata.

«Praegu mulle tundub, et keegi üritab mingeid fragmente ühest suuremast kavast kasutada selleks, et kompromiteerida Siim Kallast või suisa santažeerida poliitilistel eesmärkidel. See päris aus käitumine ei ole. Ma arvan teadvat, kes see inimene on, aga ma seda välja ei ütle. See inimene ei ole aus ja ta on tegev Eesti poliitikas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles