Sorainen: massilised töölepingu lõpetamised on läbi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimikute virn töövaidluskomisjonis.
Toimikute virn töövaidluskomisjonis. Foto: Mihkel Maripuu

Advokaadibüroo Sorainen juristi Indrek Ergma sõnul on massilised töölepingu lõpetamised nüüd läbi ja ettevõtted tegelevad tagajärgedega.


«Korraldatakse tööd ümber, et saada hakkama olemasolevate jõududega, samas valmistuvad paljud ettevõtjad juba ka uute inimeste tööle värbamiseks,» rääkis Ergma. Ta lisas, et Soraineni kliendid on hakanud viimasel ajal investeerima uutesse töölepingutesse ja mõtlevad hoolega läbi oma töökorraldust.

Ergma sõnul annab uus töölepinguseadus suure vabaduse nii töö korraldamisel kui vara kasutamisel ja ärisaladuse määratlemisel, kuid palju on ka ebaselgust. Näiteks tuleks selle vältimiseks, et lisatasud muutuksid töölepingu osaks, need kokku leppida kindlaks tähtajaks ja kehtestada täpsed reeglid nende maksmiseks. Katseajal peab töötaja aga täpselt teadma, mida temalt oodatakse ja mittesobivust tuleb selgitada konkreetsete näidete varal.

Töövaidluskomisjonides on Ergma sõnul sama pikad järjekorrad kui kohtutes, kuid töövaidluste arv pole temal hinnangul kasvanud mitte niivõrd uue töölepingu jõustumise pärast, kui üldise majandusolukorra halvenemise tõttu. «Vaidluse algatamine on lihtne ja odav, aga saada võib väga palju,» nentis ta, lisades, et ega selleks muud peale paberi ja pliiatsi vaja olegi.

Töövaidluskomisjon Soraineni juristi hinnangul oma otsuseid eriti ei motiveeri, üritades teha kompromissi ehk anda igaühele natuke. Päris ilma töötajat tavaliselt ei jäeta. Tööandja saaks vaide tekkimist ära hoida, kui põhjendaks oma otsuseid paremini. Näiteks ei piisa koondamisel põhjendusest, et töö otsa sai, vaid selgitada tuleb töö lõppemise tagajärgi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles