Ministeerium: pangamaks ei tohi tekitada ebavõrdset konkurentsi

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangamaksu korraldus peaks olema eri riikides ühetaoline, et ei tekiks ebavõrdset konkurentsi.
Pangamaksu korraldus peaks olema eri riikides ühetaoline, et ei tekiks ebavõrdset konkurentsi. Foto: Peeter Langovits

Rahandusministeeriumi finantsturgude osakonna juhataja Thomas Auväärti sõnul on oluline, et Euroopa Liidus kavandatav pangamaks ei tekitaks ebavõrdset konkurentsi.


Euroopa Komisjon tegi eelmisel nädalal ettepaneku kehtestada ELis pankadele n-ö kindlustusmaks, mis hoiaks tulevikus ära olukorra, kus maksumaksjad finantssektori tekitatud probleemide eest maksma peavad.

«Idee pangamaksu kehtestamiseks või eraldi fondi loomiseks, et mitte kasutada maksumaksja raha pankade päästmiseks ja abistamiseks, võib tunduda iseenesest õige ja õiglane,» lausus Auväärt. Tema sõnul on mitmed riigid, näiteks Saksamaa ja Rootsi, seda ka erineval kujul teinud. «Tegelikult kehtib liikmesriikides pankadele juba varasemalt hoiuste tagamise süsteem, kuhu pangad teevad osamakseid ja see raha ei ole neile tagastatav,» lisas Auväärt.

«Üks põhimõttelisemaid küsimusi antud juhul on aga pigem see, et mille tarvis soovitakse kogutavat raha kasutada,» rõhutas ta. «Oluline on, et vastav korraldus oleks liikmesriikide vahel ühetaoline ja ei tekiks ebavõrdset konkurentsi.»

See, millised pangad peaksid hakkama tasuma fondi sissemakseid, mis on aluseks sellise maksu väljaarvutamisel ja kui suur see maks võiks olla, on Auväärti sõnul kõik veel lahtine. «Kindlasti tuleks aga siinjuures võtta arvesse kõiki muid ELi suunalisi algatusi selles valdkonnas - pankade kapitalinõuete karmistamist, uue järelevalvekorralduse rakendamist tuleval aastal, hoiuste tagamise süsteemide efektiivistamist jms,» ütles ta.

«Seega pangamaksu kehtestamist või eraldi fondi loomist ei tuleks vaadelda kui eraldiseisvat sammu. Kokkuvõttes on oluline, et enne nende sammude realiseerimist hinnatakse põhjalikult nende mõju nii pankadele kui ka majandusele laiemalt,» lausus Auväärt.

Rahandusministeeriumi lõpliku seisukoha kujundamine pangamaksu ettepaneku osas võtab tema sõnul veel mõnevõrra aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles