Aku Sorainen: Baltikumi aasta advokaadibüroo tiitel on tunnustus minu elutööle

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aku Sorainen trompetit mängimas.
Aku Sorainen trompetit mängimas. Foto: Erakogu

Mainekas õigusvaldkonna väljaanne The Lawyer nimetas Baltimaade aasta advokaadibürooks Aku Soraineni samanimelise advokaadibüroo. Büroo asutaja ja vanempartneri Aku Soraineni sõnul on see tunnustus tema elutööle.

Sorainen on väljaande hinnangul paistnud silma innovaatiliste suurtehingute nõustamise, hea klienditeeninduse ja selge arenguvisiooniga. «1993. aastal, kui Soome Juristide Liit mu magistritöö «Välisinvestor Baltikumis» avaldas, hakati mind Soomes ühtäkki siinse regiooni õiguseksperdiks pidama. Tulin Tallinnasse, kui ma polnud päriselt õigusnõustajana Soomes veel töötanudki. Nüüd pidin ma asutama ja juhtima esimest välismaist advokaadibürood Eestis ja nõustama mulle võõras õiguskeskkonnas. Aga see oli võimalus realiseerida oma ambitsioone. Mul ei olnud ka peret toita, nii et leidsin, et võin selle riski võtta,» rääkis Sorainen.

2005. aastaga võrreldes on büroo oma regionaalset käivet kahekordistanud ning viimastel aastatel on lisandunud ka neli uut partnerit. «Meie jätkusuutlik kasv põhineb sellel, et oleme ainuke tõeliselt integreeritud advokaadibüroo Baltikumis ja Valgevenes, kus kõik büroo partnerid mõtlevad meist kui ühest ettevõttest. Me oleme esikohale seadnud kliendikeskse töökultuuri arendamise ja inimesed, kes meie juures töötavad,» lisas Sorainen. «Kuigi advokaadibüroo juhtimine ei ole raketiteadus, siis iga aasta õpetab, kuidas bürood paremini juhtida. Me oleme tänaseks suurimad kui kunagi varem, aga ma arvan, et organisatsioon on samas ühtsem ja selgem kui enne. Mul on hea meel, et mul oli võimalus oma teed Baltikumis alustada õigel hetkel, kui kiire areng siin alles algas. Ja ma olen tõeliselt nautinud töötamist koos meie entusiastlike ja intelligentsete ning ambitsioonikate inimestega.»

Advokaadibüroo Sorainen nõustas teiste suurtehingute seas eelmisel aastal kindlustusgrupi ERGO ülepiirilist ühinemist Baltikumis ja sellega seotud küsimusi Valgevenes. See oli siiani suurim ülepiiriline ühinemine Baltikumi kindlustussektoris ja ühtlasi neljas, mida Sorainen kindlustussektoris nõustas, ja esmakordselt saadi klienti ülepiiriliselt nõustada kõikidest Soraineni eri riikide kontoritest. Eestis pälvis tähelepanu kohtulahend, kus Soraineni nõustamisel tunnistas riigikohus põhiseadusega vastuolus olevaks maavara kaevandamisõiguse tasu üllatusliku tõstmise valitsuse poolt. Valitsus kehtestas 2009. aastal viieks aastaks loodusvarade kasutusõiguse tasumäärad, ent riigitulude tõstmiseks muudeti 2012. aastal ootamatult vastavat määrust ning tasu tõsteti.

The Lawyer auhindade võitjad valiti kohtunike paneeli poolt, kuhu kaasati rahvusvaheliste advokaadibüroode juhtivpartnereid ja suurettevõtete juriste. Võtjaid valiti 25 kategoorias ning valiku aluseks oli strateegilise visiooni elluviimine, tugevad majandusnäitajad ja kasv, õigusteenuste pakkumisel stabiilselt kõrge tase, väljapaistev talentide juhtimise programm ja  ühtne partnerite kultuur. Baltikumi auhinnale kandideerisid veel Lawin, Magnusson, Raidla Lejins & Norcous, Tark Grunte Sutkiene ja Varul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles