E-maksudeklaratsioonid vähendavad vigu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Maksu- ja Tolliameti teenindusosakonna juhataja asetäitja Hannes Udde sõnul on võrreldes eelmise aasta I poolaastaga vigaste tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioone esitanud isikute arv poole võrra vähenenud.


Enamesinenud vigadeks on vale maksuvaba tulu summa ja vale tulumaksumäära rakendamine.

Vastupidised on lood käibedeklaratsioonidega, milledes vigade arv järsult on kasvanud I poolaasta lõpuks 97 isikuni. Põhilisteks vigadeks käibedeklaratsioonides on arvutusvead. «Vigased on reeglina paberkandjal esitatud deklaratsioonid, kuna elektroonsete puhul toimub vigade kontroll deklaratsiooni kinnitamisel. Udde soovitas võimaluse korral eelistada alati e-deklaratsiooni esitamist.

«E-kanali kaudu tehtud deklaratsioon aitab kindlasti kokku hoida nii maksumaksja kui maksuhalduri aega,» märkis Udde.

Möödunud poolaastal esitas tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsiooni vähemalt ühe korra hilinemisega üle 64 protsendi, pooled käibemaksukohustuslastest on vähemalt ühe kuu käibedeklaratsiooni esitamisega hilinenud. MTA soovitab deklaratsioonid võimalusel mõned päevad tähtajast varem esitada. Hilinenuks loetakse deklaratsioon, kui see on esitatud ettenähtud kuupäevast üks päev hiljem.

Maksuhaldur kavatseb lähiajal hakata pakkuma teenust saada
deklaratsioonide esitamise tähtaja kohta meeldetuletus
e-posti teel. «Usume, et selline igakuine e-postile laekuv teavitus kutsub maksumaksja korrale, olles samas viisakas ja pehmeim moodus tagada maksudistsipliini täitmine,» põhjendas Udde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles