Liviko: riik soodustab lahja alkoholi tarbimist

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Liviko maksab juhatuse esimehe Janek Kalvi sõnul rohkem makse kui maksuameti statistikast näha.
AS Liviko maksab juhatuse esimehe Janek Kalvi sõnul rohkem makse kui maksuameti statistikast näha. Foto: Peeter Langovits

Liviko juhatuse esimehe Janek Kalvi sõnul soodustab riik oma aktsiisipoliitikaga lahja alkoholi tarbimist ning leiab, et probleem kui selline on Eesti seadustesse sisse kodeeritud.

President tõstatas eile oma vabariigi aastapäeva kõnes, kas on vaja müüa noortele kõrge suhkrusisaldusega alkohoolseid karastusjooke, sest noortes on alkoholisõltuvus palju kergem tekkima.

Kalvi hinnangul on president on teematõstatusega märki tabanud, sest nii Eestis kui ka mujal maailmas alustavad noored alkoholi tarbimist lahjadest alkohoolsetest jookidest. «See on põhiline probleemkoht kõikjal maailmas ja Eesti ei eristu sellest kuidagi,» kommenteeris Kalvi.

«Võibolla on Eestis ainult üks paradoksaalne lisatingimus, mis väärib esile tõstmist - lahja alkohol, õlu ja siidrid ja sellised napsid on meil eelisseisus, sest neid soodustakse madalama aktsiisiga. Kuigi enamik alkoholist juuakse eestis ära lahja alkoholina, siis tegelikult riik soosib seda madalama aktsiisisga,» selgitas Kalvi.

Ta lisas, et lahjat alkoholi soodustatakse mitte ainult maksupoliitilisel plaanis, vaid ka reklaamis.

«Selline soodusrežiim tuleb ära lõpetada, alkohol on alkohol ja noortele ei tohi anda valet signaali, et  siider või õlu on kahjutatud. Termin lahja alkohol on kahjulik ja eksitav,» nentis ta.

Probleem on Kalvi sõnul seega meie seadustesse sisse kodeeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles