Majanduse areng saab ELi eelarvest 1,3 miljardit

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts
Juhan Parts Foto: Andres Haabu

Täna leppis valitsus kokku eurorahade riigisisese jaotuse järgmiseks seitsmeks aastaks, mille järgi investeeritaks aastatel 2014-2020 1,3 miljardit eurot majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) haldusalas olevatesse transpordi, infoühiskonna, ettevõtluse, turismi ja energeetika valdkondadesse.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul on MKMil uue perioodi õnnestumisel üks olulisemaid rolle. «Lisaks suurimale, 1,3-miljardi eurosele eelarvele on MKMi koordineerida viis olulist eurorahadest toetatavat valdkonda, mis inimesi väga otseselt puudutavad,» ütles Parts ministeeriumi pressiteenistuse vahendusel.

Ettevõtluse ja teadusarenduse valdkonnas investeerib MKM valitsuse kokkuleppe kohaselt ligi 400 miljonit eurot Euroopa Liidu struktuurifondide raha. «Olulisemad eesmärgid ettevõtluse arendamisel on aidata kaasa uute ärimudelite ja innovatsiooni arengule, kõrgemapalgaliste töökohtade loomisele ning teadus-arendustegevuse progressile,» ütles Parts.

Transpordi valdkonnas, kuhu investeeritakse Euroopa Liidu struktuurifondidest 447 miljonit eurot, on olulisemateks eesmärkideks teede seisukorra parandamine, liiklusohutuse parandamine, eri transpordiliikide parem omavaheline ühendatus ning reisirongiliikluse atraktiivsuse tõstmine.

Infoühiskonna arendamiseks on uuel perioodil varasemaga võrreldes ligi kolm korda suurem eelarve, kokku 182 miljonit eurot. Lisaks uute e-lahenduste loomisele on kavas uuendada juba olemasolevaid lahendusi, arendada välja ülikiire interneti baasvõrk ning luua ühtsed kvaliteedinõuded avalikele e-teenustele.

Kõigile toetatavatele e-lahendustele seatakse senisest suuremad nõuded otsese rahalise ja sotsiaalse kasu mõõtmisel. Rahvusvahelisel tasandil on riigi eesmärgiks arendada IT-alast koostööd teiste Euroopa Liidu riikidega, et e-lahendusi oleks võimalik kasutada piiriüleselt.

Energeetika valdkonnas jaguneb struktuurifondidest eraldatav 232 miljonit eurot suures osas kahe valdkonna vahel – korterelamute renoveerimine ja kaugkütte reform maapiirkonnas. Eesmärk on toetada 1000-2000 korterelamu renoveerimist ning korrastada maapiirkondade kaugkütte taristud.

Kokku on perioodil 2014-2020 Euroopa Liidu struktuurifondide eelarve 3,5 miljardit eurot ning koos põllumajanduse otsetoetustega 5,9 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles