Piirsalu kohtus: mind survestati Bakuu-afääri kuriteoteadet esitama

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harju maakohtus jŠätkus Bakuu võlakirjade protsess, kus kohtu all on Erki Piirsalu (pildil), Tõnis Haavel, Harles Liiv ja Sarunas Skyrius.
Harju maakohtus jŠätkus Bakuu võlakirjade protsess, kus kohtu all on Erki Piirsalu (pildil), Tõnis Haavel, Harles Liiv ja Sarunas Skyrius. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Seaside Residence Baku (SRB) endine juht Erki Piirsalu ütles täna Harju maakohtus peetud lõpukõnes, et oli 16. novembril 2009. aastal Tõnis Haaveli ja investeerimispanga Gild vastu kuriteoteadet esitades psühholoogilise surve all ja tänase teadmise juures ta kuriteoteadet enam ei esitaks.

«Teate esitamise ajal olin psühholoogilise surve all. Tookord tundus kuriteoteate esitamine ainuõige otsus olevat, tänases päevas ja teadmises ma seda enam ei teeks,» tunnistas mees.

See tähendab, et kohtueelse uurimise ja kohtuprotsessi käigus avalikuks tulnud tõendid on veennud Piirsalu selles, et investeerimispank Gild ja selle toonased võtmeisikud Tõnis Haavel ja Sarunas Skyrius polnud kuidagi seotud võlakirjaemissioonil kogutud raha omastamisega, ei andnud talle juhiseid ega plaaninud ka Piirsalu süüdi lavastada.  

Kes Piirsalule kuriteoteate esitamiseks survet avaldas, mees kohtukõnes ei avaldanud.

Küll aga on Haaveli ja Gild FASi kaitsjad varem viidanud, et surve avaldajateks olid suurinvestorid Hans H. Luik ja Marcel Vichmann, kes kuriteoteate esitamise ajal omasid Võlakirjainvestorite OÜ kaudu kontrolli SRB varade üle ja kelle alluvuses Piirsalu toona töötas.

Piirsalu: tegin vigu ja palun investorite ees vabandust

Piirsalu tunnistas lõpukõnes, et kuigi tegi Aserbaidžaani äriprojekti elluviimiseks kõik endast oleneva, tuleb ka vigu tunnistada.

«Kõige selle eest, mis ma olen teinud valesti nii emissiooni läbiviimisel kui ka eesmärkide realiseerimisel Aserbaidžaanis, ma vabandan,» ütles Piirsalu.

«Kinnitan kohtule, et tegin nn asendusmaade saamiseks ja seeläbi investorite kahju tekkimise ärahoidmiseks kõik endast oleneva, seejuures tuues ohvriks oma tervise ja pere.»

Mehe kinnitusel ei kavatsenud ta kindlasti petta investoreid ja ega ole prokuröri esitatud investeerimiskelmust toime pannud. «Palun mind õigeks mõista ja teha sama otsus ka oma kaassüüdistatavate osas.»

Piirsalu sõnul räägiks sellise otsuse poolt ka asjaolu, et Aserbaidžaani asendusmaade omandi lõplik üleminek Delta Land LLC-le jäi vaid vormistamise taha, enne kui Luik ja Vichmann ta projektist taandasid. «Aga nüüdseks selgunud, selle lõpliku vormistamise teevad investorid ise, kui see juba juhtunud ei ole»

Kohus kuulutab otsuse 30. mail kell 12.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles