Troika ja Kreeka tüli süveneb

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka lipp.
Kreeka lipp. Foto: Reuters / Scanpix

Kreeka valitsus ja kreeditoride kolmik on kokkupõrkekursil «paketiriigi» panganduse tervisliku seisundi diagnoosimisel.

Ateena arvates vajab nende finantssektor alla 6 miljardi euro lisakapitali, rahvusvahelised valvurid väidavad aga, et summa on vähemalt kolm korda suurem.

Pankade rekapitaliseerimise ümber tekkinud vaidlus võib osutuda plahvatusohtlikuks, kirjutab Financial Times – summast sõltub otseselt, kas Kreeka vajab kolmandat rahvusvahelist abipaketti, kui praeguse 172 miljardi eurose paketi viimased 10 miljardit käesoleva aasta jooksul otsa saavad.

Kreeka valitsus lootis, et saab kasutada allesjäänud abiraha kolmanda paketi vältimiseks – mitte pankade finantseerimiseks. Mullu teatas Rahvusvaheline Valuutafond (IMF), et praegune pakett jääb ligi 15 miljardi euro võrra napiks.

Kui Ateena peab kasutama allesjäänud raha finantssüsteemi rekapitaliseerimiseks, läheb augutäiteks tarvis juba kolmandat paketti.

Kõrgete troika ametnike sõnutsi on tüli läinud niivõrd teravaks, et IMF ähvardab avaldada omaenda rehkendused Kreeka pangandussektori vajaduste kohta – nüüdseks juba ligi 20 miljardit eurot – kui Ateena jätkab oma 6 miljardi euro juttu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles