Investeeringute järsk langus jaanuaris ehmatas Vene majandust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anton Siluanov 13. novembril duuma eelarvekoosolekule saabumas.
Anton Siluanov 13. novembril duuma eelarvekoosolekule saabumas. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Investeeringud Vene majandusse vähenesid jaanuaris statistikaameti esialgseil andmeil seitse protsenti, mis koos muude nõrkade majandusnäitajatega tekitab kartusi, et Vene majandus võib minna uude langusse, kirjutab Vedomosti.

Reutersi küsitletud analüütikud olid prognoosinud investeeringute kasvuks 0,5 protsenti ja kõige pessimistlikumad ennustused pakkusid kaheprotsendilist langust.

Investeeringute kasvule oli pandud suuri lootusi, kuna just need on Vene majanduskasvu pidurdanud. Eratarbimine on pisut kasvanud, kuid siiski nõrk. Statistikaameti andmetel on jaekaubandus ja inimeste reaaltulud nelja aasta nõrgimad.

Venemaa rahandusminister Anton Siluanov ütles reedel Hongkongis investoritele, et võrreldes teiste BRIC-i riikidega (Brasiilia, Venemaa, India ja Hiina) on USA keskpanga rahamahu poliitika (QE) Venemaale kõige vähem negatiivset mõju avaldanud, kirjutab Reuters. Ta nimetab seda Venemaa ülekaalus jooksevkonto ja peaaegu tasakaalus eelarve teeneks.

Ta selgitas, et ministeerium on kavandanud selle aasta eelarvepuudujäägiks 0,5 protsenti sisemajanduse koguproduktist, kuid konservatiivse eelarvepoliitikaga võib eelarve aasta lõpuks heal juhul ka tasakaalu jõuda.

Venemaa rubla kurss on tänavu alanenud umbes 10 protsenti, teiste peamiste arenevate riikide valuuta on nõrgenenud keskmiselt 20 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles