OECD hoiatab: tootlikkuse vähenemine aeglustab majanduskasvu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OECD peasekretär Angel Gurria.
OECD peasekretär Angel Gurria. Foto: SCANPIX

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) hoiatas reedel G20 riikide rahandusministrite ja keskpangajuhtide kohtumise eel, et finantskriisile järgnenud üleilmne tootlikkuse vähenemine pikendab maailma madala majanduskasvu perioodi, juhul kui struktuurireforme ette ei võeta.

Põhiprobleemidena mainis OECD infrastruktuurihäireid ja kaubandusaktiivsuse vähenemist.

Maailmamajandus on jätkuvalt loid, mis lisab kartusi, et kriisieelse ajaga võrreldes on struktuuriprobleemid süvenenud. Kui seni vaevasid need põhiliselt arenenud riike, siis nüüd on need raskused jõudnud ka arenevatesse riikidesse ning probleeme süvendavad suur tööpuudus ja inimeste vähenenud töövõimalused paljudes riikides.

OECD juht Angel Gurria tõdes ülevaates, et arenenud riikides on näha majanduse toibumist eri tempos, kui arenevate riikide majanduskasv aeglustub. Peamised tootlikkuse suurendajad, nagu laenud, investeeringud ja kaubandus, on paljudel juhtudel nõrgemad kui enne kriisi.

Kuna traditsioonilised ergutusvahendid, nagu eelarve- ja rahapoliitika, hakkavad ammenduma, siis vaja on Gurria sõnul jõulisi struktuurireforme kõigis G20 riikides. OECD soovitab investeerida inimeste tööoskuste parandamisse ja suurendada erainvesteeringuid infrastruktuuri, et soodustada majanduskasvu.

OECD andmetel aeglustus arenenud riikide majanduskasv 2012. aasta 1,5 protsendilt 2013. aastal 1,3 protsendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles