Honda lubab streigi tõttu Hiinas palku tõsta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Honda väljapanek Detroidis Cobo Centeris toimunud automessil 12. jaanuaril 2009.
Honda väljapanek Detroidis Cobo Centeris toimunud automessil 12. jaanuaril 2009. Foto: AFP / Scanpix

Honda pakkus Hiina töölistele, kelle streik on halvanud kogu nende sealse autotootmise, 24-protsendilist palgatõusu.

Firma pressiesindaja sõnutsi tõstetaks Lõuna-Hiina Guangdongi provintsis Foshanis paikneva käigukastitehase tööliste keskmine kuupalk 1900 jüaani ehk 280 dollari peale. Töölised on nõudnud aga 2500 jüaani.

Täna hommikuse seisuga ei olnud veel selge, kas pakkumisega on nõustunud piisav arv töölisi, et tootmine jätkuda võiks. Osad siirdusid küll töölesõiduks bussidesse, kuid teised väitsid, et streik jätkub.

«Streik kestab edasi,» ütles üks tööline. «Täna tulevad uued läbirääkimised.»

Eelmisel nädalal alanud streik on peatanud töö Honda autotehastes provintsi pealinna Guangzhou lähistel, samuti Kesk-Hiina linnas nimega Wuhan.

Suurtes rahvusvahelistes ettevõtetes toimub streike Hiinas väga harva, kuna valitsus surub reeglina maha sõltumatute ametiühingute tegevuse.

Viimaste päevadega on olukord muutunud väga pingeliseks, streikivate tööliste ja valitsuse poolt sanktsioneeritud üleriigilise ametiühingute liidu ACTFU liikmete vahel on tekkinud rüselusi ja kähmlusi.

Honda töötajad on kaevanud, et ACFTU ei seisa nende õiguste eest ning on pigem mestis ettevõtte juhatusega. Streikivad töölised nõuavad endale õigust ise ametiühingujuhte valida.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles