Soome majandusleht: head uudised kaovad

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: STANISLAV MOSHKOV/EHITAJA

Soome majandusest tuleb üha enam halbu uudiseid, ent õnn õnnetuses on see, et mitmed olulised majanduse näitajad on endiselt tugevad.


Euroopa majandus on nõrgenemas ning see mõjutab ka Soomet, kirjutab ajaleht Taloussanomat.

«Nõrgalt läheb Saksamaal, Suurbritannias ja Rootsis, mis kõik on tähtsad Soome kaubanduspartnerid,» ütles majanduse uurimisasutuse Etla (Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos) prognooside juht Pasi Sorjonen.

Sorjoneni sõnul on Soome majanduse arengu trendid tihti olnud seotud Rootsiga ning nüüd näib Rootsi majanduskasv olevat seiskunud. Ta usub, et mõjud avalduvad Soomes paari järgneva kvartali vältel.

Eksport

Sorjonen ennustab ekspordi nõrgenemist. Kahanemise edetabelit juhib keemiatööstus, sest metsatööstused ostavad üha vähem kemikaale. Samas võib aastaid võrdlev statistika aasta lõpus näidata isegi ekspordi kasvu, sest eelmise aasta lõpp oli Soome ekspordile vilets.

Inflatsioon

«Just praegu elame üle süngeid hetki, inflatsioon sööb veel ostujõudu,» ütles finantsvahenduse ja kindlustusega tegeleva Tapiola-ryhmä peaökonomist Jari Järvinen, kes ennustab siiski inflatsiooni alanemist.

Inflatsioon alaneb, sest toornafta ja teistegi toorainete hinnad on alanenud.

Plussid

«Venemaa on suur kaubanduspartner ning Soome saab kasu ka Aasia kasvavatest majandusetest,» ütles Sorjonen.

Kodumajapidamiste palgasumma kasvab inflatsioonist hoolimata tublisti. Tõstetakse palku ning loota on maksude alandamist.

Euro nõrgenemine dollari suhtes parandab samuti Soome konkurentsivõimet.

Ettevõtete kasumid kasvavad endiselt, kuigi alanevas tempos. Soome ettevõtlussektoril on raha üle. Samuti on praegu veel tellimused heas korras.

Investeeringute kogusumma ei lange kindlasti drastiliselt. Püsiva taseme kindlustab tuumajaama ehitus ning mitmed suured avalikud hanked.

Kevadel ennustas Etla Soome SKP kasvuks sellel aastal 2,7 protsenti. «Võib-olla ei tule aastaprognoosi alandada,» sõnas Sorjonen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles