Kessler: Bitcoin pole raha

Kilvar Kessler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilvar Kessler.
Kilvar Kessler. Foto: Peeter Langovits

Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler kirjutab oma virtuaalraha käsitlevas kommentaaris, et Bitcoini näol võib olla tegu millega iganes, kuid mitte rahaga.

Kas bitcoin on raha? Rahal on ajalugu ja selle käigus kujunenud tunnused. Kindlasti on rahal vahetusväärtus. See tähendab, et enamikes rahalistes tehingutes üks pool annab raha ja saab selle eest väärtust omava asja, õiguse, muu vara või teenuse. Arusaavalt on rahal ka arvestusühiku tunnused. Näiteks raamatupidamises kasutatakse just rahaühikuid arvestuste kasutajale arusaadavaks muutmiseks. Samuti on raha väärtuse säilitaja.

Teatud aja jooksul oma vaimset ja/või füüsilist jõudu teise heaks rakndanud isik saab reeglina selle eest raha – palka. Inimesed koguvad sääste kehvemateks aegadeks. Raha kannab siin väärtuse säilitaja funktsiooni, väärtuse ajas transportimise ülesannet. Senini näib, et bitcoin, pärlid või muu vara võiks edukalt vastata raha tunnustele. Paraku on rahal väga selge teda määratlev tunnus – seaduse kohaselt on raha ainus seaduslik maksevahend.

Euroopa Liidu aluslepingute kohaselt on Euroopa Keskpanga ja riikide keskpankade emiteeritud pangatähed liidus ainsad seadusliku maksevahendi staatusega pangatähed. Eestis kuni euro kasutuselevõtmiseni kehtinud rahaseaduses sätestati, et ainus seaduslik maksevahend Eesti Vabariigis on Eesti kroon. Võlaõigusseaduses tuuakse, et rahalise kohustuse täitmiseks makstav raha peab olema tasumise ajal kehtiv riigis, mille vääringus makse tehakse. Seaduslik maksevahend tähendab, et riik tagab oma sunnijõuga, et teatud instrumendid oleksid üldiselt ja kohustuslikult aktsepteeritavad võla tasumise vahendina. Mõnele rahatähele, näiteks USA dollarile, on selline seisund ka selgelt kirjutatud. Reeglina tahab riik olla ainsaks tema jurisdiktsioonis kehtiva seadusliku maksevahendi emitendiks.

Bitcoini teadaolevalt ükski riik seadusliku maksevahendina ei tunnusta. Loomulikult võib teatud ring inimesi ja ärisid kokku leppida bitcoini kasutamises, kuid see ei too kaasa üldist kohustust vaadeldavas jurisdiktsioonis bitcoini võla tasumise vahendina kasutada, kuna sellise kohustuse saab kehtestada üksnes riik. Eurotsooni kuuluvad riigid on selle õiguse delegeerinud.

Seega on raha seadusega loodud instrument, millele annab üldkohustusliku maksevahendi staatuse samuti seadus ja mida kasutatakse õigussuhetes. Bitcoin võib olla kunstiteos, tooraine, püramiidskeem, väärtpaber või misiganes, kuid praegu teadaolevalt ei ole tegemist rahaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles