Inspektsioon Bitcoinist: me ei saa anda hinnanguid teenuse kohta, mille olemus pole teada

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bitcoin
Bitcoin Foto: SCANPIX

Finantsinspektsioon teatas vastuseks advokaadibüroo Glimstedt kriitikale, mille järgi puudub riigi institutsioonidel kindel seisukoht virtuaalraha Bitcoini suhtes, et ei pea võimalikuks anda siduvaid hinnanguid tegevuste osas, mille puhul pole võimalik kindlaks teha teenuste täpset olemust, ulatust, pooltevahelisi õiguslikke suhteid ega rahaliste vahendite liikumise korda.

«Virtuaalraha valdkond on reguleerimata ala, finantsinspektsioon ei teosta järelevalvet virtuaalraha skeemide üle ega väljasta siin tegevuslubasid,» selgitas inspektsiooni avalike suhete juht Malle Aleksius E24-le, lisades, et vastavasisuline hoiatus on koos Euroopa Pangandusjärelevalve hoiatusega avaldatud ka finantsinspektsiooni koduleheküljel.

Aleksiuse sõnul võib Bitcoinide laiaulatuslikum aktsepteerimine tulevikus kaasa tuua muudatusi tema õiguslikus seisus, mistõttu pole välistatud, et nende ost, müük ja vahendamine võib tulevikus kuuluda finantsinspektsiooni poolt järelevalvatavate tegevuste hulka.

Advokaadibüroo Glimstedt partner Priit Lätt väitis tänases pressiteates, et riigi institutsioonid nagu rahandusministeerium, finantsinspektsioon ja maksu- ja tolliamet peaks esmalt Bitcoini suhtes kujundama ühtse seisukoha, tegema selgitustööd ning alles seejärel asuma järelevalvet teostama; samas ähvardab politsei hobi korras tegutsevaid eraisikuid juba praegu kuni 32 000 euro suuruse trahvi ja kolme aastase vangistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles