Katainen: usaldus Euroopa pankade vahel väheneb

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome rahandusminister Jyrki Katainen
Soome rahandusminister Jyrki Katainen Foto: SCANPIX

Soome rahandusministri Jyrki Kataineni sõnul võib Euroopas märgata pankade omavahelise usalduse rebenemist, mõne suure Euroopa panga kokkuvarisemine avaldaks mõju ka Soomele.

Katainen rääkis YLE Hommikutelevisioonile antud intervjuus, et riigid peavad usalduskriisi süvenemise peatamiseks ajama oma majandusasjad korda.

Selleks on kaks võimalust - kulutuste vähendamine ja maksude tõstmine, kuid võib teha struktuurilisi uuendusi ning tõhustada avalikku sektorit.

«Need maad, kus pole teravat probleemi ja tõsist usalduskriisi, saavad alustada elavdamisega mõõdukamalt,» kommenteeris ta.

Suurt muret väljendas Soome rahandusminister Hispaania pankade seisundi üle. Ta oletas, et olukord suurtes pankades on hea, kuid üldpildi saamise muudab keeruliseks pangandussektori suurus.

Kataineni ennustuse järgi peavad Euroopa pangad olema Kreeka võlakriisi tõttu kahjumiks valmis. Seetõttu soovitab ta viia teha stressitestid, et selgitada välja nende tegelik olukord ja vältida halbu üllatusi.

Minister rõhutas, et Soome pangad on finantsjärelevalve kinnitusel praegu heas seisundis. «Meie pangad õppisid palju eelmisest lamast ja panganduskriisist,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles