Soome eestlased maksavad sotsiaalkindlustusmaksu tihti valesse riiki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakott.
Rahakott. Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Hinnanguliselt maksavad tuhanded nii Soomes kui Eestis töötavad isikud asjatult sotsiaalkindlustusmakse kahte riiki, teatas Soome tööpensionikaitse arendamise ja täidesaatmise seadusjärgne koostööorgan Eläketurvakeskus seoses algava selgituskampaaniaga «Topelt ei maksa maksta».

EL-i reeglite kohaselt võib isik olla kindlustatud korraga ainult ühes riigis. Õigesti makstud maksud garanteerivad töötaja õigeaegse ja õige suurusega pensioni.

Möödunud aastal töötas Soomes umbes 60 000 Soomes või Eestis kindlustatud eestlast. See arv kasvab, nagu ka mõlema riigi ametiasutuste klientuur.

Eläketurvakeskuse andmetel on umbes 57 000 eestlasele kogunenud pensioni Soomes. See arv on viie aastaga kahekordistunud. Tööjõu kasvav liikuvus tekitab ka palju tahtmatult valesti kindlustamise olukordi - sotsiaalkindlustusmakse makstakse samaaegselt nii Soomes kui ka Eestis. Maksude topelt maksmine ei anna õigust saada sama perioodi eest pensioni kahest riigist ega muudki sotsiaalset kaitset, see võib ainult raskendada soodustuste saamist.

«Makse ei ole vaja maksta mõlemasse riiki korraga. Kui elad Eestis ja töötad nii Soomes kui Eestis, selgita väja oma kindlustusolukord Eesti Sotsiaalkindlustusametist,» soovitas Eläketurvakeskuse rahvusvaheliste asjade spetsialist Marjaana Lundqvist.

Kattuv kindlustamine tähendab näiteks seda, et Eesti töötaja töötab osa kuust Eestis ja sotsiaalmaksud makstakse Eestisse. Samal ajal töötab töötaja Soomes Soome tööandja teenistuses ja tema eest tasutakse sotsiaalmakse ka Soomes. EL kindlustamisreeglite kohaselt võib pensioni koguneda ainult ühte riiki korraga ja sotsiaalsoodustusi, näiteks haiguspäevaraha, saab ainult ühest riigist.

«Mõlemate riikide tööandjad peavad maksma sotsiaalkindlustusmaksud samasse riiki. Olukordade korrigeerimine tagantjärele on tülikas,» kinnitas Soome sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumi kindlustusosakonna rahvusvahelise osakonna juhataja Carin Lindqvist-Virtanen.

Kahes riigis samaaegselt kindlustatud isikute arvu on raske hinnata. Töötajad vahetavad sageli töökohti ja kahes riigis töötavate isikute kohta ei ole olemas ühisregistrit. See arv kasvab aga kiiresti ja kattuvalt kindlustatud isikute olukorra väljaselgitamised on viimastel aastatel mitmekordistunud.

Kindlustusprobleemide vältimiseks korraldab Eläketurvakeskus koostöös Eesti Sotsiaalkindlustusametiga Eestis ulatusliku teavituskampaania. Kampaania «Topelt ei maksa maksta» algab järgmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles