Vare: piirilepe võib muuta Vene ametnike suhtumist

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Transiidiekspert Raivo Vare.
Transiidiekspert Raivo Vare. Foto: Liis Treimann

Transiidiärimees Raivo Vare leiab, et piirileppe sõlmimine Eesti ettevõtjatele Venemaal kohe midagi lihtsamaks ei muuda, küll aga võib rohujuuretasandil muutuda Vene ametnike suhtumine.

«Piirileppe sõlmimine on positiivne signaal, mis võtab natukene maha sellist üsna levinud suhtumist Vene ametiisikute seas, et tehakse asju Eestiga küll, aga pika hambaga,» ütles Vare.

Tema hinnangul Eesti ettevõtjatele Venemaal kohe midagi lihtsamaks ei muutu, samas võib olla tegu ühe sammuga suhete soojenemise suunas.

«Meil on hulk riikidevahelisi lepinguid, nähtavaid signaale ja visiite, mis on olnud selle piirileppe puudumise taga. Kui need kõik nüüd paisu tagant välja pääsevad, siis see foon paraneb oluliselt ning avaldab võib-olla ärile rohkem mõju.»

Vare sõnul tuleb ära oodata ka Eestis valimiste ajale sattuv piirileppe ratifitseerimine, kuna suure tõenäosusega kaasatakse see küsimus ka valimiskampaaniatesse.

«Võib arvata, et läheb kõvaks ütlemiseks ja rapsimiseks ning see võib omakorda anda negatiivse signaali Vene poolele.»

Vare hinnangul on Venemaal äri ajamiseks olulised partnersuhted ning juriidika on tihtipeale teisejärguline.

«Need eestlased, kes on Venemaal pikemalt äri ajanud, on kõik vajalikud suhted üles leidnud ning äri on toiminud vaatamata kõikidele poliitilistele momentidele,» lisas ta.

Välisminister Urmas Paet ja Venemaa välisminister Sergei Lavrov allkirjastasid täna hommikul Eesti aja järgi kell 10.30 Moskvas Eesti-Vene riigipiiri ning Narva ja Soome lahe merealade piiritlemise lepingu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles