Vaata, mis küsimused tekivad inimestel tulude deklareerimisel

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksudeklaratsioonide saab esitada ka e-maksuameti kaudu.
Maksudeklaratsioonide saab esitada ka e-maksuameti kaudu. Foto: Liis Treimann

Seoses tulude deklareerimisega küsitakse maksu- ja tolliametilt enim välismaal teenitud tulude deklareerimise kohta, ühise deklaratsiooni esitamise kohta ning tuntakse huvi, miks inimene on saanud tagasi vähem raha kui ta lootis või miks ta peab nii palju juurde tasuma.

Samuti tuntakse huvi koolituskulude deklareerimise kohta, kommenteeris ameti  teenindusosakonna juhataja Rivo Reitmann.

Välistulude deklareerimisele pöörab amet Reitmann sõnl sel aastal varasemast enam tähelepanu. Ühise deklaratsiooni osas on tihti probleemiks see, et esimesena deklaratsiooni täitnud abikaasa ei ole e-maksuametist korrektselt väljunud, mistõttu teine abikaasa ei see seda kohe kinnitada.

Segadust tekitab ka deklaratsioonis olev uus valik  «.. maksusummad kantakse isiku ... maksuarvestusse.»  See tähendab Reitmanni sõnul seda, et deklaratsiooni esitaja saab võimaluse valida, kelle ettemaksukontole tagastus kantakse.

Tagastamisele või juurde tasumisele kuuluv summa kantakse valitud isiku ettemaksukontole, kus seda saab kasutada erinevate maksukohustuste täitmiseks. Seda ei tohi siiski segi ajada pangakontoga.

Ühisdeklaratsioonide kohta on juhised olemas e-maksuametis deklaratsiooni esitamise ajal. «Kui jälgida ekraanilt ühisdeklaratsiooni esitamise ajal kuvatavaid sõnumeid, peaks saama ühisdeklaratsiooni tõrgeteta esitatud,» selgitas Reitmann.

Mis puudutab tagastatud summasid ja juurdemaksmist, siis siin on Reitmanni hinnangul tavapäraseimaks põhjuseks lihtsalt erinevus inimeste ootuste ja tegelikkuse vahel. «Ootused võivad olla tekkinud eelmiste aastate kogemuse pinnalt, tihtipeale arvatakse, et tulumaksutagastuse saab millegi sellise pealt, mis tegelikult tuludest mahaarvamisele ei kuulugi ja oodatakse suuremaid summasid, oskamata neid põhjendada. Samuti on ette tulnud olukordi, kus inimesel üldse puudub aasta jooksul kinnipeetud tulumaks – kui pole kinnipeetud tulumaksu, siis ei saa midagi ka tagastada,» märkis Reitmann.

Probleemiks on olnud ka see, et kodulaenu intressid ei ilmu eeltäidetud tuludeklaratsioonile. Põhjuseks on siin see, et iga maksumaksja peab ise oma internetipangast need saatma oma tuludeklaratsioonile

Reitmann rõhutab, et koolikulude puhul on oluline silmas pidada kolme asjaolu. Esimene eeldus on see, et aasta jooksul on kinni peetud tulumaksu. Teiseks eelduseks on vastava kooli (ja ka konkreetse õppe) registreeringu olemasolu Eesti Hariduse Infosüsteemis (EHIS). Kolmas eeldus on see, et isik on selle kulu ise kandnud ja kool on selle selliselt ka deklareerinud.

Telefoni teel ameti  füüsiliste isikute infoliinilt kõige rohkem küsitud:

1. Miks saan nii vähe raha tagasi/miks pean nii palju juurde maksma?

2. Kus ja kuidas deklareerida välistulusid

3. Kes tohib deklareerida koolituskulusid

Ameti  foorumis ja Facebookis on kõige rohkem küsitud:

1. Miks saan tänavu vähem raha tagasi kui eelmisel aastal?

2. Kas on kasulikum teha ühine tuludeklaratsioon?

3. Kuidas deklareerida välismaal saadud tulusid?

Ameti üldinfo telefonilt on kõige rohkem küsitud:

1. Kuidas esitada E-maksuametis ühist tuludeklaratsiooni?

2. Miks saan nii vähe raha tagasi/miks pean nii palju juurde maksma?

3. Kus ja kuidas deklareerida välistulusid?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles