EL peatab Šveitsiga peetavad teadus- ja haridusprogrammide kõnelused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa komisjoni president Jose Manuel Barroso.
Euroopa komisjoni president Jose Manuel Barroso. Foto: SCANPIX

Vastukaaluks Šveitsi hiljutise immigratsiooni piiramise rahvahääletuse tulemustele teatas Euroopa Liit pühapäeval, et peatab Šveitsiga peetavad kõnelused, kus on arutusel selle riigi osavõtt Euroopa Liidu (EL) miljardilistest teadus- ja haridusprogrammidest, kirjutab Reuters.

Rahvahääletuse tulemusena oli Šveits teatanud, et ei saa EL-i uue liikme Horvaatiaga allkirjastada tööturulepet 1. juuliks, nagu oli kavandatud.

Euroopa Komisjoni esimees Jose Manuel Barroso oli Šveitsi hoiatanud, et immigrantide kvoodi vähendamisega rikub Šveits EL-iga sõlmitud kokkulepet ning et sellel on Šveitsile tõsised tagajärjed. Tööjõu vaba liikumine on EL-i üks tähtsamaid põhimõtteid.

Komisjon ütles, et lükkab edasi kõnelused Šveitsi osalemise üle EL-i 80 miljardi euro suuruses teadusprogrammis Horizon ja 14,7 miljardi euro suuruses haridusprogrammis Erasmus+.

Eelmisel aastal lõppenud EL-i teadusprogrammis olid Šveitsi teadlased saanud 1,8 miljardit eurot, mida kasutati infotehnoloogia-, tervishoiu- ja nanotehnoloogiauuringuteks.

18. mail tuleb Šveitsis rahvahääletus, mille teemaks on miinimumpalga tõstmine maailma kõrgeimaks – 22 Šveitsi frangile tunnis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles