Kohvi hind võib Brasiilia põuailma tõttu peagi tõusta

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Araabik kohvi hind
Araabik kohvi hind Illustratsioon: Graafik: Silver Alt

Kohvi hind on viimaste kuudega teinud täieliku kannapöörde – kui eelmisel aastal langes araabika kohvi börsihind 28 ja tunamullu 37 protsenti, siis uue aasta algusest on see kallinenud juba veerandi võrra. Alates novembrist, mil kohvi hind langes viie aasta madalaimale tasemele, on see tõusnud peaaegu 40 protsenti.

Eesti suurima kohviimportija Paulig Coffee juhataja Tambet Hook ütles, et poodides pole esialgu kohvi hinna tõusu oodata. «Esmalt vaatame, kas see hinnatõus jääb kestma või tuleb mõne aja pärast jälle alla tagasi,» ütles Hook.

Eriti järsk oli hinnatõus jaanuari viimastel ja veebruari esimestel päevadel. 3. veebruaril kerkis araabika hind 8,6 protsenti, mis oli suurim hinnatõus alates 2005. aasta septembrist.

Analüütikud kohvi hinna peatset langust ei usu. Investeerimispank Goldman Sachs tõstis reedel naela araabika hinnaprognoosi 10 sendi võrra. Päev varem maksis araabika 1,41 dollarit nael.

Äkilise hinnatõusu põhjuseks on ebatavaliselt kuiv ilm Brasiilia Minas Geraisi osariigis, kus sademete hulk langes jaanuaris 60 protsenti alla normaalse taseme. Kuue nädala jooksul on tulnud vaid mõned üksikud hõredad vihmahood.

Kuivus saabus väga halval ajal. Ube ümbritsevad kohvipuu viljad on just praegu küpsemisstaadiumis, saagikoristamine algab aga mais.

«Kohvi hinda liigutavad kaks asja: kuivus ja külm,» ütles eelmisel nädalal ajalehele The Wall Street Journal maaklerfirma Infinity Trading Corp president Fain Shaffer. «Ma pole eriti üllatunud, kui näen metsikut hinnaliikumist,» lausus ta, ennustades, et kohvi hind võib kerkida 1,5 dollarini nael.

Kui varem ennustati, et Brasiilias võib eeloleval hooajal koristada rekordsaagi, siis nüüd ootavad tootjad sealse uurimisinstituudi hinnangul viiendiku võrra väiksemat saaki.

Maailma suurima kohvikooperatiivi Cooxupé kommertsjuht Lucio Dias ütles põllumajandusuudiste portaalile agrimoney.com, et paljud hiljuti istutatud puud on täiesti hävinud.

«Vanemate puude saak püsib päris hea, aga väiksematel on kaotused suured,» ütles ta.

Cooxupé presidendi Carlos Paulino da Costa hinnangul tuleb saak peaaegu kolmandiku võrra väiksem.

«Garanteerin, et kadu tuleb vähemalt 30 protsenti,» ütles ta Reutersile. «Kui vihma hakkab sadama, siis saagi kao kasv lakkab, kui aga mitte, tuleb kadu suurem,» lisas ta. Brasiilia on maailma suurim araabika kohvi tootja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles