Eesti vangid lähevad massiliselt pankrotti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guntars Kaziks kohtupingis.
Guntars Kaziks kohtupingis. Foto: Margus Ansu / Postimees

Kõik algas sellest, kui nelja naise vägistamise eest 15-aastase vanglakaristuse saanud Guntars Kaziks taotles mullu enda pankroti väljakuulutamist. Ta põhjendas seda sellega, et tal on veel 12 aastat vangis istuda ja ilma sissetulekuta ei saa ta kuidagi rahuldada kohtutäiturite ja teiste ametiasutuste tema vastu esitatud nõudeid.

Nii Tartu maakohus kui ka Tartu ringkonnakohus jätsid tema pankrotiavalduse menetlusse võtmata. Kõigi suureks üllatuseks otsustas aga riigikohus 2013. aasta 27. veebruaril, et kohtutel polnud õigust keelduda. Sellest sai alguse tänaseni kestev massiline vangide pankrotiavalduste vool, mis tekitab paksu verd nii kohtutes kui ka pankrotihaldurite seas.

Riigikohtu otsus

Enne seda riigikohtu lahendit ei võetud vangide pankrotiavaldusi menetlusse. Tavapärane põhjendus oli sama, mis Kaziksi juhtumi puhul: maa- ja ringkonnakohus leidsid, et kinnipeetava pankroti menetlust ei ole võimalik edukalt teha ega tema taotletavat füüsilise isiku pankrotti välja kuulutada.

Lihtsamalt öeldes ei võtnud kohtud menetlusse pankrotiavaldust isikult, kellel on prii söök, ülalpidamine ja kahjunõuded. Riigikohus aga leidis kannapöördeks osutunud otsuses, et pankrotiseadus ei keela vangistust kandval isikul olla pankrotivõlgnik.

Samuti leiti, et pankrotiavalduse menetlusse võtmise üle otsustades ei ole kohtul võimalik teha järeldust selle kohta, kas võlgnik eirab süüliselt oma kohustust tegeleda mõistlikult tulutoova tegevusega.

Samas rõhutas riigikohus, et pankrotimenetluse kaudu ei saa keegi pääseda õigusvastaselt ja tahtlikult tekitatud kahju hüvitamisest. Pärast seda otsust hakkas vanglast käsitsi kirjutatud ja kirja teel lähetatud pankrotiavaldusi maakohtutesse saabuma kümnete kaupa.

Näiteks taotleb praegu pankrotti 27-aastane Jüri Tšerkašin, kes heitis süüdistuse järgi 2007. aastal kaks naist masuudimahutisse. Üks naistest suri ja Tšerkašinile mõisteti 20-aastane vangistus. Jaanuari lõpus kuulutati välja 2008. aastal tapmise eest kaheksaks aastaks vangi mõistetud Ennu Remme pankrot. Pankrotimenetluse kaudu on maksejõuetuks tunnistatud ka 2012. aastal joomakaaslase tapmise eest 11-aastast vanglakaristust kandev Vladislav Dõmov. Seda nimekirja võiks vaid selle aasta Ametlike Teadaannete pankrotimenetluste põhjal veel pikalt jätkata.

Loe pikemalt Postimehe paberlehest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles