Riigikohus lükkas valitsuse VEB fondi miljonite maksmise edasi

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Riigikohus saatis oma reedese otsusega VEB fondi vastu esitatud nõuete otsuse tagasi ringkonnakohtusse. Viimase otsus tühistati, kuid uut otsust ei tehtud ehk riigikassa sadade miljonite kroonide kaotus lükkus vähemalt edasi.

Veebruarikuise otsusega kohustas Tallinna ringkonnakohus valitsust VEB fondi vastu esitatud nõuded täitma ning kahjude väljamaksmine tähendanuks riigikassale sadade miljonite kroonide kaotust. Riigikohtu kolleegium tühistas sel nädalal  küll ringkonnakohtu otsuse, kuid ei teinud asjas uut otsust, vaid saatis  asja uueks arutamiseks samale ringkonnakohtule.

27.mail otsuses kirjutavad kohtunikud Tõnu Anton, Indrek Koolmeister ja Jüri Põld valitsuse, Eesti Panga ja sihtasutuse VEB kassatsioonkaebuse osas langetatud otsuses, et  ringkonnakohus on kohtumenetluse norme oluliselt rikkunud, sest asja menetluse käigus kohtukoosseis vahetus, kuid asja ei arutatud algusest peale, rikkudes sellega seadust..

Tallinna ringkonnakohtu kohtunikud tegid veebruari alguses üllatava otsuse, mis oli valitsuse senise seisukoha suhtes hävitav. Ettevõtjad on kohtutes püüdnud Nõukogude Liidu Välismajanduspanka jäänud raha kätte saada enam kui 15 aastat. Sinnani olid kohtunikud jätnud õiguse valitsusele ja Eesti Pangale. Kohtunikud Silvia Truman, Lauri Madise ja Virgo Saarmets kirjutasid aga 2. veebruaril avaldatud kohtuotsuses, et VEBi fondi sertifikaadid tuleb valitsusel hüvitada.

Nüüd tuleb asi aga uuesti arutlusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles