Pool Eestis tegutsevatest suurettevõtetest on välisomanduses

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasumi ja käibe jaotus ettevõtete omanduse järgi.
Kasumi ja käibe jaotus ettevõtete omanduse järgi. Illustratsioon: Pm

Kui arenenud kapitalituruga riikides on suuremad ettevõtted peamiselt börsifirmad, domineerivad Eestis suurimate hulgas välisettevõtetele kuuluvad siinsed tütarettevõtted. Sajast suurima käibega ettevõttest kuulub välisomanikule tervelt 46, mis annab kokku 50 protsenti nende kogukäibest ja 64 protsenti kogukasumist.

«Arvestades kodumaise kapitali suhtelist noorust, võib Eesti suuremate ettevõtete kuulumist välisettevõtetele lugeda pigem normaalseks,» ütles audiitorfirma EY Baltic partner Ivar Kiigemägi.

Tema sõnul on viimasel ajal olnud investeerimistega mõlemasuunalisi näited – kohalik juhtkond ostab ettevõtte välisomanike käest välja või Eestisse on tulemas investeeringutega uued välisinvestorid. Mõlemat tegevust võib Eesti ettevõtluse osas lugeda positiivseks, sest tekib rohkem kodumaiseid ettevõtteid ning kui Eesti omanikud oma osalused edasi müüvad ja saadud müügiraha tagasi ettevõtlusse suunavad, suureneb ka meie ettevõtluse mõju.

Nõustamisfirma PwC Advisors juhi Teet Tenderi sõnul on see pigem hea, et Eestis on palju välisettevõtteid, sest välisinvestorite investeeringud on andnud väga palju meie majanduse arengule, inimestele tööd ning tänu sellele maksutulu riigile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles